Jordbruk EU Marknad

EU finansierar igen
skolmjölk och -frukt

EU-kommissionen lanserade förra veckan sitt senaste program för mjölk, frukt och grönsaker i de europeiska skolorna för läsåret 2019-2020. Under föregående läseår nådde programmet 20 miljoner skolelever i EU.

Budgetanslagen för det inkommande läsåret är 145 miljoner euro för frukt och grönsaker, medan 105 miljoner euro reserveras för mjölk och mjölkprodukter. Programmet kompletteras med undervisning om jordbruk och sunda matvanor.

Agrarkommissionär Phil Hogan är nöjd med programmet, som igen bidrar till näringsrik trygg mat av god kvalitet från EU:s bönder. Det är viktigt att barnen samtidigt får kunskap om hur maten produceras.

I samband med lanseringen av årets program, presenterade kommissionen en rapport som visar att 159.000 skolor deltog i programmet senaste läseår. Då delades 255.000 ton färsk frukt och grönsaker ut i skolorna, jämte 178 miljoner liter mjölk.

De medlemsländer som vill delta i EU:s skolprogram ska ansöka om bidraget senast i slutet av januari. Länderna får själva bestämma hur programmet i praktiken ska genomföras med avseende på undervisning och produkter.

EU-bidraget kan också kompletteras med nationella anslag. Vid valet av produkter ska hänsyn tas till hälsa och miljö, säsong, variation och tillgång. Länderna får främja lokala och regionala inköp.

Under nästa läseår beviljas Finland 1,6 miljoner euro i EU-medel för frukt och grönsaker samt drygt 3,8 miljoner euro för mjölk och mjölkprodukter. De högsta beloppen går till Tyskland, Italien, Frankrike och Polen.