34943412490 38B4D1Aeae O
Handelstvisten mellan EU och USA om subventionerna för flygindustrin kunde lösas, anser EU-kommissionen. Kommissionen har redan kontaktat USA:s handelsrepresentant Robert Lighthitzer. FOTO: USDA/Lance Cheung
Jordbruk EU Globalt Marknad

EU får ställa upp
nya tullar mot USA

EU får snart rätt att sanktionera USA med tullar på amerikanska importprodukter till ett årligt värde av 3,4 miljarder euro. Det framgår av ett ännu inofficiellt utslag från WTO. EU vill bland annat belägga jordbruksprodukter från USA med strafftullar.

Bakgrunden är den långa tvisten om subventionerna för såväl europeiska Airbus som amerikanska Boeing. USA har redan tidigare infört en rad tullar på europeiska produkter, bland dem också livsmedel. Handelskonflikten pågår sedan femton år.

Washington anser att EU har beviljat flygplansbyggaren Airbus olagliga subventioner. Världshandelsorganisationen WTO gav senare amerikanerna rätt att införa strafftullar, framför allt på jordbruksprodukter från EU.

Men WTO har också granskat USA:s subventioner och drar slutsatsen att de strider mot den internationella handelsrätten. Efter en lång väntan kan EU snart vänta sig ett positivt svar, uppger Reuters.

EU-kommissionen varnade senast på sommaren USA från att hålla fast vid sina ”orättfärdiga” tullar, som den dåvarande handelskommissionären Phil Hogan uttryckte det. Tullarna måste bort. De är inte acceptabla, betonade Hogan.

EU-listan är redan klar

EU har redan förberett en förteckning över USA-produkter som ska beläggas med strafftullar om planerna sätts i verket. På listan från finns bland annat vete, växtoljor, viner, tomatketchup, fisk, nötter, torkade frukter och många andra jordbruksprodukter.

Enligt det ännu inofficiella dokumentet får EU rätt att införa tullar på USA-produkter till ett sammanlagt värde av 4 miljarder dollar eller 3,4 miljarder euro. Med diverse tilläggsavgifter kan det sammanlagda beloppet höjas till allt som allt 8,2 miljarder dollar.

WTO har redan fastställt att USA årligen får belägga europeiska produkter med strafftullar till ett värde av 7,5 miljarder dollar, drygt 6,8 miljarder euro. På listan återfinns påfallande många jordbruksprodukter.

Detta har föranlett kritik inom EU-parlamentet, som opponerar sig mot att jordbrukarna måste ta den värsta stöten. Många parlamentariker efterlyser stöd från Bryssel för att kompensera EU-producenterna, som upplever sig som oskyldiga offer för tvisten.

Ordföranden för parlamentets handelsutskott, tysken Bernd Lange, kritiserar dessutom WTO:s långdragna behandling av EU:s motåtgärder i WTO. EU måste vänta hela femton år på ett utslag som ger rätt att kassera strafftullar av USA.

Enligt Lange vore det vettigast om USA och EU skulle inleda förhandlingar om att ömsesidigt rusta ned för att få ett slut på handelskriget. Tullarna på båda sidor borde helst avvecklas, men en konstruktiv dialog är inte möjlig med den sittande USA-presidenten.

EU hoppas på förhandlingar

EU:s nya handelskommissionär Valdis Dombrowskis har ändå pläderat för en förhandlingslösning i handelstvisten mellan USA och EU. Det förutsätter att USA i så fall helt avstår från sina strafftullar mot Airbus-subventionerna.

Då skulle EU svara med att stryka de strafftullar på fyra miljarder dollar som WTO nu har bifallit. Dombrowskis efterlyser ett bättre samarbete mellan de två handelsblocken efter presidentvalet. En ny USA-administration skulle göra det lättare, medger Dombrowskis.

Kommissionen har i varje fall redan kontaktat USA:s handelsrepresentant Robert Lighthitzer. Förhoppningen är att övertyga amerikanerna om fördelarna av att dra tillbaka strafftullarna mot Airbus.

Om USA fortsätter med den nuvarande kompromisslösa handelspolitiken har EU inget alternativ. Då verkställer den europeiska unionen prompt de nya strafftullarna mot USA i den form som WTO nu har givit lov till.

Det officiella utslaget från WTO väntas inom några veckor.