Valtra Fabriken 5
I Finland registrerades 1.605 nya traktorer under år 2022 och 1.606 traktorer år 2023. ARKIVFOTO
Maskin & teknik Marknad

EU-bönderna köper
något färre traktorer

Försäljningen av jordbrukstraktorer har backat något under 2023, framgår av den senaste statistiken från maskintillverkarnas europeiska branschorganisation CEMA. Bönderna i Frankrike och Tyskland var de mest aktiva köparna av nya traktorer.

Enligt CEMA-statistiken såldes sammanlagt 211.700 traktorer i Europa under fjolåret. Därav klassificerar CEMA 158.100 maskiner som regelrätta jordbrukstraktorer. Av dem klassas 131.900 maskiner som tyngre traktorer med en motoreffekt över 50 hk.

Allt som allt backade registreringarna av jordbrukstraktorer med 4,9 procent jämfört med föregående år 2022. Variationerna snedvrids emellertid fortfarande av följderna efter coronaåren 2020-2021 och störningar i leveranskedjan på grund av ukrainakriget.

Kriget har satt sin prägel

Försäljningen av traktorer och andra lantbruksmaskiner och -redskap är givetvis avhängig från jordbruksmarknadens konjunkturer, skördar och priserna på jordbruksprodukter. Kriget har i olika avseenden satt sin prägel på maskinförsäljningen.

Priserna på jordbruksprodukter steg tydligt under 2022 som en följd av det ryska anfallskriget mot Ukraina. Oron för en eventuell brist på spannmål och oljefrön drev upp prisnivån. Det stärkte jordbruksinkomsten och stimulerade efterfrågan på maskiner.

Efter sommaren 2022 började de europeiska livsmedelskedjorna anpassa sig till den nya situationen, varefter priserna på livsmedel började sjunka. Fram till slutet av 2023 hade priserna för livsmedel enligt FAO igen sjunkit kännbart.

Antalet nyregistreringar av traktorer minskade antalsmässigt under 2023 men förändringarna varierade starkt med avseende på effekt. Inom den högsta effektklassen för traktorer med mer än 175 hk ökade försäljningen mest, med hela 12 procent.

Omvänt minskade försäljningen av traktorer i effektklassen 80-175 hk, trots att denna effektklass fortfarande toppar den europeiska statistiken. Omkring hälften av alla sålda jordbrukstraktorer i Europa återfinns i detta segment.

Inom den lägsta effektklassen under 80 hk noterades en lätt tillbakagång i försäljningen. Enbart bland de allra svagaste traktorerna ökade försäljningen något. Detta kan vara missvisande på grund av en större andel icke-registerade småtraktorer i denna klass.

Oenhetlig trend i olika EU-länder

CEMA framhåller att den minskade försäljningen av traktorer i Europa är en sanning med modifikation. Det råder råder stora skillnader mellan länderna.

Försäljningen ökade på stora marknader som Tyskland och Frankrike. I Storbritannien såldes också fler traktorer. 

Betydligt trögare löpte handeln i åtskilliga andra europeiska länder. På de traditionellt lukrativa marknaderna i Italien, Polen, Spanien och Österrike registrerades kännbart färre traktorer än tidigare.

I de nordiska länderna var trenden oenhetlig. I Finland registrerades 1.605 traktorer under år 2022 och 1.606 traktorer år 2023.

I Sverige minskade försäljningen med -4,2 procent. I Danmark rasade traktorförsäljningen med minus 12 procent mellan 2022 och 2023.