Taxonomi
EU-länderna har godkänt taxonomin, men Finland befarar negativa följder för skogsbruket. ARKIVFOTO
Skogsbruk EU

En majoritet av EU-länderna
förespråkar taxonomi för skogen

En majoritet av EU:s medlemsländer har antagit de kontroversiella klimatkriterierna för miljöklassificering av investeringar, den så kallade taxonomin. Beslutet om kriterier för hållbar skogsförvaltning väntas få kännbara konsekvenser för skogsbruket.

Tretton medlemsländer, bland dem Finland och Sverige, ställde sig negativa till förslaget men det räckte inte för att fälla förordningen. Tjugo medlemsländer hade behövts för att nå en nödvändig kvalificerad majoritet.

Frankrike, Sverige, Finland, Grekland, Kroatien, Cypern, Malta. Slovakien, Bulgarien, Rumänien, Tjeckien, Ungern och Polen uttalade sig mot kommissionens delegerade akt. Länderna hade emellertid varierande grunder för sina ställningstaganden.

Taxonomin klassificerar kriterierna för investeringarnas hållbarhet. I framtiden hänger finansieringen på klimatvänligheten hos ifrågavarande projekt. Det ska med andra ord bli lättare och billigare att låna pengar för uthålliga ändamål.

Tysk kritik mot nordisk lobbyism

Förändringen oroar framför allt skogsindustrin och skogsägarna. Genom den föreslagna taxonomireformen är risken påtaglig att EU försöker stärka sitt inflytande gentemot det finländska skogsbruket och skogsindustrin.

Finlands skogsindustriförbund befarar att taxonomin kommer att öka den administrativa bördan för skogsägarna och skogsindustrin. Förbundet väntar sig mer byråkrati utan motsvarande positiva effekter på klimatet.

Den tyska miljöorganisationen Germanwatch går ut med häftig kritik mot de nordiska länderna, som anklagas för ett ”intensivt” lobbyarbete gentemot EU-processen för taxonomin. Detta har enligt Germanwatch försvagat taxonomin som verktyg.

Miljöorganisationen hävdar att de antagna kriterierna för ett hållbart skogsbruk och energiutvinning av biomassa riskerar att urvattna centrala miljömål, bland annat inom området för biodiversitet.

Enligt kritikerna godkänner den försvagade taxonomin en industriell avverkning av CO2-lagrande skogar och klimatskadlig förbränning av ved som hållbar verksamhet. Reformen har urartat till rena gröntvätten och måste skärpas, kräver Germanwatch.

Taxonomin splittrade den finländska regeringen då ministerutskottet i november behandlade taxonomin. De gröna och Vänsterförbundet var beredda att stöda kommissionens förslag och anmälde avvikande åsikt.

Jordbruket får vänta på taxonomin

Kommissionens förslag är en delegerad rättsakt. Därmed måste EU-taxonomin antingen godkännas eller förkastas utan chans till kompromisser. Framöver ska kommissionen lägga fram taxonomikriterier för biologisk mångfald.

Kommissionen lämnar än så länge jordbruket utanför taxonomin, men det är bara en tidsfråga. Först ska förhandlingarna om nästa CAP-reform och fördelningen av jordbruksstöden slutföras. Därefter väntar sannolikt följande delegerade akt.

Enligt tyska experter kan taxonomiregleringen i framtiden generera grundläggande förändringar för investeringarna i ett grönt jordbruk. Bankerna uppmuntras att främja ekologiskt hållbara krediter till gårdarna i enlighet med EU:s gröna giv.

Taxonomin ska enligt EU-planerna införas redan nästa år. Till en början påverkas i första hand börsnoterade företag, banker och försäkringsbolag med mer än 500 anställda. Senare utvidgas taxonomin till andra områden.