Sarka4 Jan24 Ct
På Sarka hade Elho en nylansering av exakthacken Cobra 7710T. En traktordriven hacka som är bränslesnål, men uppnår trots det hög effektivitet.
Maskin & teknik

Elho visade upp bränslesnål
exakthack på Sarka-mässan

Maskiner intresserar alltid trots att det ekonomiska läget är utmanande. Det var tydligt när jord- och skogsbruksmässan Sarka ordnades förra helgen. Många var på plats för att bekanta sig med utbudet, däribland nyheter som Elhos traktordrivna exakthack Cobra 7710T.

En nylansering av en befintlig modell. Elho, baserat i Pedersöre, satsar alltid stenhårt på produktutveckling. På Sarka-mässan, som ordnades förra helgen i Seinäjoki, visade tillverkaren för första gången i Finland upp den nya exakthacken Cobra 7710T.

– Den här exakthacken lämpar sig både till mindre och stora gårdar med vallproduktion. Fördelen med den här maskinen är att användaren får en mycket bra foderkvalitet och att den samtidigt är kostnadseffektiv, säger Johan Löfbacka, produktutvecklingschef på Elho.

Cobra 7710T är en traktordriven exakthack och det gör den förmånligare än en självgående. Cobran är ämnad för traktorer på 250-500 hästkrafter för att utnyttja full kapacitet.

– Men de flesta mjölk- och köttproducenten har redan en traktor i den storleken på gården och kan använda den just till det här momentet när vallskördarna ska tas, säger han.

För många kan det upplevas som en för stor investering att köpa en självgående exakthack. Enligt konstruktören Jakob Vidjeskog kostar Cobra 7710T cirka en fjärdedel av en självgående.

– Vi har utvecklat och förnyat den här modellen just för de som vill uppnå en stor kapacitet och foderkvalitet samtidigt som de rörliga och fasta kostnaderna hålls på en rimlig nivå. Vårt mål är att kunderna effektivt ska kunna producera foder till ett så billigt pris som möjligt, säger han.

Sarka1 Jan24 Ct
Läget på maskinmarknaden är utmanande. Det konstaterade Elhos representanter Johan Löfbacka (till vänster) och Jakob Vidjeskog som deltog i Sarka i Seinäjoki. Höga räntor gör att köpbesluten tar längre tid.

Låg bränsleförbrukning

Enligt Elho har den traktordrivna exakthacken låg bränsleförbrukning. Det beror på att hackrotorn är direktdriven.

– Det är en unik lösning och andra modeller har oftast hackrotorn tvärställd, vilket kräver en dyr växellåda. Den här transmissionen är direkt och därför behövs ingen växellåda, vilket ökar effekten och bidrar till lägre bränsleförbrukning och större kapacitet, förklarar Löfbacka.

Vidjeskog tillägger att inmatningen och pickupen är hydraulisk, vilket gör att användaren kan styra hastigheten och backa inmatningen vid eventuella blockage.

– Trots att det ligger mycket produktutveckling och innovation bakom vill vi hålla det simpelt eftersom underhållet ska vara enkelt. Våra kunder ska lätt kunna serva maskinen och vår service är mycket tillgänglig, tillägger Vidjeskog.

Sarka13 Jan24 Ct
Junkkari deltog i mässan och visade bland annat upp kombimaskinen M-300, som lämpar sig för bearbetade, lättbearbetade jordar eller direktsådd i lättare jordar.

Junkkari deltog i mässan och visade bland annat upp kombimaskinen M-300, som lämpar sig för bearbetade, lättbearbetade jordar eller direktsådd i lättare jordar. Kunden kan välja mellan en 3- eller 4-meters version och den mest sålda Combi-modellen sår utsädet och gödseln med samma bill i samma fåra med 12,5 cm radavstånd.

M-serien förnyades för några år sedan och har genomgått betydande förändringar. Däribland markhjulet har förstorats, vilket ger mindre glid och mer noggrannhet i sådden. Också kraftöverföringen från markhjulet till växellådan har förstärkts och sädeshjulets underhåll har förenklats genom central smörjning.

Merparten av utställarna på Sarka representerar mjölksektorn. NHK, DeLaval och Pellon hade de största platserna reserverade, men några egentliga nyheter presenterades inte.

Sarka8 Jan24 Ct
Nisulas lätta skördaraggregat 325H, lämpar sig för förstagallring och uttag av energived. Ett lätt aggregat som gör att arbetet i skogen går snabbt och smidigt. Aggregatet kan utrustas på skogstraktorer.

Aggregat för skogstraktorn

På plats i Seinäjoki var tillverkare av skogsmaskiner och skördaraggregat, däribland Nisula. Ett skördaraggregat som visades upp var Nisula 325H, som lämpar sig för förstagallring och uttag av energived.

Ett lätt aggregat som gör att arbetet i skogen går snabbt och smidigt. Gripen är utrustad med en fast och tre rörliga kvistknivar och kan utrustas på mindre skördare samt även jordbrukstraktorer med kran monterad med hylsadaptrar.

Trots god stämning på mässan och många fina maskiner utställda, är läget inom lantbrukssektorn svår. Marknadsläget är utmanande på grund av höga räntor och inflation.

– Läget är utmanande, men intresse och efterfrågan finns och vi har sålt nya Cobra 7710T både i Finland och till kunder i Sverige, berättar Vidjeskog på Elho.

Överlag är trenden den att maskinerna blir större i takt med att gårdarna växer i storlek.

– Det här är tydligt både i Finland och i våra exportländer. Jordbrukarna blir färre, men tekniken går framåt och mot större maskiner, säger han.

Sarka10 Jan24 Ct
Förra helgen var det återigen dags för Sarka-mässan i Seinäjoki. En liten mässa med många utställare som lockade mycket folk.