Torrsubstans
Andelen trätorrsubstans som förbrukas vid energiproduktion har ökat, och ökningen beror på värmeverk och värmekraftverk. Mängden virke som förbrukas i småhus har knappt förändrats alls. ARKIVFOTO
Tema

Det mesta av trätorrsubstansen
hamnar i energiproduktion

År 2020 var den totala förbrukningen av träsubstans 36,8 miljoner ton mätt som mängden trätorrsubstans i skogsindustriprodukter, trädbränslen och avfall. I Finland förbränns 58 procent av trätorrsubstansen till energi. Vid millennieskiftet var dess andel lite mindre än hälften, uppger Naturresursinstitutet.

Största delen av den trätorrsubstans som används vid energiproduktion består av skogsindustrins biprodukter. Samtidigt har andelen trätorrsubstans bundet till skogsindustriprodukter (till exempel papper och sågade trävaror) minskat.

År 2020 minskade den totala användningen av trätorrsubstans med 6 procent från året innan. Åren 2018 och 2019 var båda toppår i konsumtionen av trätorrsubstans.

– Andelen trätorrsubstans som förbrukas vid energiproduktion har ökat, och ökningen beror på värmeverk och värmekraftverk. Mängden virke som förbrukas i småhus har knappt förändrats alls, säger överaktuarie Aarre Peltola vid Naturresursinstitutet.

Totalt brändes 21,3 miljoner ton trätorrsubstans i energiproduktionen år 2020.

Användningen av trädbränslen kan klassificeras enligt följande:

- Svartlut från massaindustrin som används för energiproduktion i värmeverk och värmekraftverk (47 procent av all trätorrsubstans som används i energiproduktion).

- Fasta trädbränslen som används i värmeverk och värmekraftverk. Mestadels skogsindustrins biprodukter, men även återvinningsträ och träpelletar. Avfallsvirke som bränns i småhus är huvudsakligen återvinningsträ (24 procent).

- Skogsflis, vedträ och vedklabb (småved) som används i värmeverk och värmekraftverk eller i småhus (29 procent).

De två första kategorierna är återanvändning av trätorrsubstans och den sista är användning av trätorrsubstans för första gången.

Trätorrsubstans bundet i papper har minskat

År 2020 bands 15,0 miljoner ton trätorrsubstans i skogsindustriprodukter. Skogsindustriprodukterna stod för 41 procent av all trätorrsubstans som förbrukades i Finland, och andelen skogsindustriprodukter har minskat. Vid millennieskiftet var andelen 51 procent.

Den tydliga förändringen har skett inom tryck- och skrivpapper. År 2020 stod de för endast 6 procent av den totala användningen av trätorrsubstans. Deras andel var 18 procent vid millennieskiftet.

Även andelen trätorrsubstans bundet till sågade trävaror har minskat. Andelen torrsubstans bundet till trämassa har däremot ökat. Detta tyder på en ökning av trämassaexporten. Den trämassa som förbrukas i Finland är råvara för pappersindustrin, och den ingår i siffrorna för pappersindustrin.

År 2020 exporterades totalt 14,5 miljoner ton trätorrsubstans från Finland. Av detta var 13,8 miljoner ton skogsindustriprodukter och 0,7 miljoner ton rundvirke och träavfall. Totalt importerades 6,5 miljoner ton trätorrsubstans till Finland. Det var främst rundvirke och träavfall.

Virkesbalans och massbalans redogörs för utbudet av virke och skogsindustrivaror från olika källor samt för virkesflödena från råvara till tillverkning och energiproduktion.

I virkesbalansen anges virkesutbudet och förbrukningen som kubikmeter fast mått och som ton, vilka i massbalansen omvandlas till en gemensam enhet, dvs. ton torrsubstans. På så sätt kan resultaten från hela sektorn presenteras med en måttenhet. Massbalansen åskådliggör hur mycket trätorrsubstans som binds i skogsindustriprodukter, bränslen och avfall.