Lpx 150763
FAO har infört ett nytt globalt prisindex för insatsråvaror i matproduktionen (GIPI) för att åskådliggöra trenderna. Den aktuella rapporten visar att GIPI stigit med 25 procent. FOTO: Landpixel
Jordbruk Globalt Marknad

Den globala handeln
med livsmedel går het

Den globala handeln med livsmedel går på högvarv. Branschen är på god väg att slå nya rekord, både mängd- och värdemässigt, uppger FN:s livsmedelsorganisation FAO. Det framgår av FAO:s senaste översikt Food Outlook.

Den sammanlagda globala importen av livsmedel kommer under detta kalenderår med all sannolikhet att öka till ett värde av mer än 1.500 miljarder euro. Det vore ett historiskt rekord och motsvarar en ökning med 14 procent på årsbasis.

Handelsvolymerna har ökat extremt starkt under hösten. Ännu i juni var prognoserna förhållandevis återhållsamma. Enligt FAO är den dynamiska utvecklingen ett resultat av stigande världsmarknadspriser på livsmedel och kraftigt höjda fraktkostnader.

Situationen belastar i hög grad fattigare länder, som måste betala mer för livsmedel och energi. FAO kalkylerar att kostnaderna för importerade jordbruksprodukter och livsmedel kommer att stiga med 20 procent, jämfört med motsvarande nivå under fjolåret.

FAO utgår från relativt goda produktionsutsikter för de viktigaste spannmålsslagen. Under denna säsong väntas rekordskördar för majs och ris. Samtidigt torde användningen av spannmål för livsmedel och foder öka ännu snabbare.

När det gäller oljeväxter och oljeväxtprodukter tyder prognoserna på en förbättring av det allmänna försörjningsläget under 2021/2022. Den globala sockerproduktionen torde återhämta sig efter tre svaga år, men produktionen är fortfarande mindre än konsumtionen.

Den globala köttproduktionen torde öka under 2021, vilket framför allt beror på en rask produktionsökning i Kina. Detta gäller i synnerhet griskött. Den globala mjölkproduktionen torde också öka detta år.

GIPI-index visar stigande kostnader

FAO har infört ett nytt globalt prisindex för insatsråvaror i matproduktionen (GIPI) för att åskådliggöra trenderna. Det nya indexet beskriver prisutvecklingen för energi, gödselmedel, växtskyddsmedel, foder och utsäde.

GIPI åskådliggör kostnadsutvecklingen för insatsmedel och prisnivåns inverkan på matpriserna bättre än tidigare. Enligt FAO ger resultatet klara besked om hur prishöjningar på insatsmedel påverkar prisindexet på livsmedel.

Den aktuella rapporten visar att FAO:s matprisindex steg med 34 procent i augusti 2021. Parallellt hade GIPI stigit med 25 procent. Skillnaderna varierar relativt mycket mellan olika produktionssektorer och regioner.

Som exempel konstaterar FAO att sojaproducenterna klarar sig med lägre insatser av dyr kvävegödsel än andra sektorer. Grisproducenterna konfronteras med höga foderkostnader och kämpar dessutom med låga producentpriser.