Skattebj Inlamningsdatum 28 2 2023
Tema

Deklarationsråd i veckans LF

Ett år vi sent ska glömma har passerat. Trots det turbulenta världsläget är det igen dags att fundera på jord- och skogsbrukets deklarationer. De stora dragen är lika som förut, men det finns tre nyheter att notera.

Det postas inga deklarationsblanketter på papper längre till företagarna. Skatteförvaltningen sänder endast en kort hälsning med utsatta deklarationsdatum och annan nyttig information. De som har företagsformen dödsbo eller beskattningssammanslutning berörs inte av det här. Vid behov kan man skriva ut blanketterna själv via nätet, eller beställa dem via Skatteförvaltningens kundtjänst.

Systemet med stödrätter avslutades 31.12.2022, vilket gör att eventuell oavskriven utgiftsrest för stödrätter skall avskrivas till fullo i deklarationen för 2022.

Sist men inte minst är det många som beviljats fastighetsskattestöd för jordbrukets produktionsbyggnader under 2022. Stödet utgör inte beskattningsbar inkomst i sig, utan bör hanteras så att den avdragbara andelen fastighetsskatt inom jordbruket minskas med stödets belopp. Med andra ord betyder det att man i beskattningen får dra av jordbrukets fastighetsskatt endast till den del utgiften överstiger det beviljade stödbeloppet.

Inga större förändringar i blanketterna

Deklarationsblanketterna i sig har inte genomgått större förändringar annat än att årtalet korrigerats. Inlämningstidtabellen följer samma mönster som tidigare år. De viktigaste datumen att minnas för de allra flesta jord- och skogsbruksidkare är därmed tisdagen 28 februari och måndagen 3 april 2023.

Skatteförvaltningens elektroniska tjänst MinSkatt rekommenderas för elektronisk inlämning av deklarationerna, ifall man inte sköter det via ett bokföringsprogram. Möjligheten att göra ansökan om accisåterbäring direkt i MinSkatt är värd att minnas.

Den förhandsifyllda personliga deklarationen kompletteras enligt behov allra enklast i MinSkatt, eller med ändamålsenlig(a) pappersblankett(er). Notera att sista dagen att ta hand om detta för de flesta enskilda näringsidkare är samma datum som de övriga deklarationerna skall vara inlämnade, det vill säga 3.4.2023.

Årets deklarationsexempel i LF är ett informationspaket av samma format som tidigare år. Det omfattar ett deklarationsexempel med jordbrukets deklarationsblankett 2, skogsbrukets blankett 2C och blanketten för mervärdesbeskattningen.

Textens uppställning följer deklarationsblanketternas uppbyggnad och i samband med de olika skattepunkterna berörs olika frågor som det är bra att notera.

Tidtabell för inlämning

Inlämningstidtabell för jord- och skogsbrukare är utan förändringar från tidigare år.

Den första tidsfristen som kommer emot är därmed tisdagen 28.2.2023. Då skall momsdeklarationen och ansökan om accisåterbäring vara inlämnade. Uppskov beviljas inte för mervärdesskatteredovisningen eller anhållan om accisåterbäring.

Notera att alla deklarationer skall vara framme hos skatteförvaltningen den sista inlämningsdagen!

Deklarationernas inlämningstidpunkter 2023

28.2.2023 är sista inlämningsdag för: 

• 2C om man enbart idkar skogsbruk och för alla skogssammanslutningar 

• 2Y Jordbrukssammanslutningens deklaration (också 2C för jbr-sammanslutningar)

• Deklarationen för skatter på eget initiativ, alltså mervärdesskattedeklarationen

• Ansökan om återbäring av accis på energi

3.4.2023 är sista inlämningsdag för:

• 2 Jordbrukets skattedeklaration

• 2C Skogsbrukets deklaration OM man också skall lämna in en blankett 2 eller 5, alltså antingen idkar jordbruk och/eller är rörelseidkare/yrkesutövare

• Den personliga förhandsifyllda skattedeklarationen skall kompletteras enligt behov senast 3.4 OM man också deklarerar blankett 2 eller 5, det vill säga idkar jordbruksverksamhet och/eller är rörelseidkare/yrkesutövare. Samma datum gäller även makans/makens förhandsifyllda deklaration. Eventuella bilageblanketter gällande exempelvis reseavdrag, hyresinkomster eller hushållsavdrag skall lämnas in samtidigt. 

9.5/16.5/23.5 2023 är sista dagen att enligt behov komplettera den personliga förhandsifyllda skattedeklarationen för de som inte har en blankett 2 eller 5 att deklarera.

Mervärdesskatteredovisningen för de med skatteperioden ett kalenderår ska vara inlämnad hos skatteförvaltningen senast 28.2.2023. Förfallodag för betalning av eventuell mervärdesskatt är samma dag, 28.2.2023.

Glöm inte bort ansökan om återbäring av accis på energi (punktskatt på energiprodukter). Samma datum gäller här, 28.2.2023. Aktiebolag skall lämna in ansökan om accisåterbäring inom 4 månader efter bokslutsperiodens slut. Exempelvis om bokslutsperioden slutat 31.12.2022, lämnas ansökan in senast 2.5.2023 (eftersom 30.4 och 1.5 är helgdagar). Pappersversionen av accisåterbäringsansökan sänds inte längre till jordbruksidkare.

Förutom via MinSkatt är det också fullt möjligt att göra ansökan på papper, blankett 3311r kan skrivas ut från skatt.fi eller beställas per telefon från skatteförvaltningen. I ansökan om accisåterbäring skall man ange storleksklassen på företaget. Alla jordbruk i vårt land torde höra till kategorin små och medelstora företag vilket i blanketten ska beskrivas med koden 1.

Om man inte lämnar in deklarationerna elektroniskt, utan postar pappersdeklarationerna är det godkänt att posta allt i samma kuvert. Det är dock skäl att vara ute i verkligt god tid eftersom blanketterna skall vara framme hos skatteförvaltningen inom utsatt tid. Använd inte gamla returkuvert. Returkuvert sänds inte längre till de skattskyldiga, men kan avhämtas från skattebyråerna, alternativt begäras om per telefon från skatteförvaltningen.

Skattebj Inlamningsdatum 3 4 2023 Ny

Deklarera elektroniskt

Skattemyndigheterna önskar fortsättningsvis att man i allt högre grad lämnar in sin deklaration elektroniskt, exempelvis via MinSkatt. Mervärdesskatten ska enbart redovisas (och betalas) elektroniskt. Dessa skatter på eget initiativ får lämnas in på en pappersblankett endast av särskilda skäl, om det t.ex. inte går att lämna deklarationen elektroniskt på grund av tekniska hinder.

Löner samt arbetsgivarprestationerna, förskottsinnehållning och sjukförsäkringsavgift (tidigare socialskyddsavgift), har sedan 1.1.2019 anmälts till inkomstregistret inom fem dagar från betalning.

För att deklarera elektroniskt i MinSkatt behöver en enskild jordbrukare sina personliga nätbankkoder. Endast nätbankkoderna för den person i vars namn deklarationsblanketten är utfärdad duger. Jordbrukssammanslutningar och dödsbon måste däremot skaffa sig en Suomi.fi-fullmakt för detta ändamål.

I praktiken går den elektroniska deklarationen till så att man loggar in med sina bankkoder i MinSkatt. Efter att man har loggat in får man en nätversion av deklarationsblanketten att fylla i. Alla beräkningar i den sköts automatiskt och anvisningarna finns hela tiden nära till hands. Om man vill hålla paus i arbetet kan man mellanspara deklarationen. När allt är färdigt sänder man iväg blanketten och får en bekräftelse på att den är mottagen. Det lönar sig att skriva ut den inlämnade blanketten för arkivering. När man har skickat blanketten kan man fortsätta med andra blanketter, t.ex. 2C eller moms.

Med en del bokföringsprogram (till exempel Maatalousneuvos) kan man även skapa och spara en elektronisk skattedeklarationsfil på datorn, en så kallad Tyvi-fil. Den kan sedan som sådan skickas direkt till skattemyndigheterna. Detta kan göras med vanliga nätbankskoder. Med WebWakka går det också smidigt att lämna in deklarationsblanketterna. Där behövs det inget skilt sparande och identifierande med nätbankskoder. Efter att man har hämtat inkomstregistrets certifikat till WebWakka så fungerar det elektroniska sändandet av deklarationerna direkt i programmet. Närmare instruktioner kring hämtning av certifikat hittas i programmet.

Deklarationsanvisningar och -blanketter

Det sänds i dagens läge vare sig deklarationsblanketter, anvisningar eller returkuvert per post till företagarna. De detaljerade deklarationsanvisningarna finns endast på nätet under adressen skatt.fi/skattedeklaration/2. Om man vill läsa skogsbrukets anvisningar ska man i slutet skriva 2C i stället för 2. Anvisningarna och blanketten för mervärdesskatteredovisning skickas inte heller hem i tryckt form, de finns endast på nätet.

Gällande deklarationsblanketterna finns det inga förändringar att poängtera i år. Jordbrukets deklarationsblankett 2 följer den uppställning vi är vana vid, första sidan behandlar inkomsterna och sida 2 samlar utgifterna. Skogsblanketten 2C har enbart uppdaterats vad beträffar årtalet.

Nämnas kan ytterligare att samfund (till exempel aktiebolag och föreningar) som bedriver jordbruk ska uppge jordbrukets intäkter och kostnader på blankett 7M. Blanketten är dock inte helt genomtänkt eftersom den är uppbyggd enligt prestationsprincipen fast ett aktiebolags jordbruk fortfarande ska deklareras enligt kontantprincipen.

Mervärdesskatteredovisningen görs på blanketten ”Deklaration av skatter på eget initiativ” som används av alla mervärdesskattskyldiga. Uppgifterna som ska fyllas i är samma som tidigare.

TEXT
Annika Nystén
annika.nysten@nsl.fi
Nylands Svenska Lantbrukssällskap NSL

Texterna är omarbetade versioner av SLF:s ursprungliga texter.

ILLUSTRATIONER
Richard Elgert