Jordbruk EU Opinion

Debatt:
Polsk köttskandal
avslöjar sårbarhet

Den nu uppdagade köttskandalen i Polen visar sårbarheten i kontrollsystemet för importerade livsmedel. RASFF-systemet är uppbyggt så att EU:s medlemsländer snabbt skall kunna få ut varningar om defekta livsmedel och foderpartier till kommissionen och andra medlemsländer så att partierna kan stoppas eller återkallas. Om den interna kontrollen i ett medlemsland brister kommer ingen varning ut och livsmedel rör sig fritt över gränserna. I det polska fallet hade ingen varning gått ut och Livsmedelsverket hade därför inga uppgifter om saken när nyheten om missförhållandena i det polska slakteriet fick offentlighet och det står nu också klart att ett parti av det polska köttet kommit till Finland.

I Finland görs stickprov på importerade livsmedel men det är bara en liten bråkdel av det importerade köttet som kontrolleras på det här sättet. De företag som importerar kött är de som primärt ansvarar för produkternas kvalitet och säkerhet genom den egenkontroll de är ålagda.

Det billiga köttet har ett pris. Det är den självklara slutsatsen efter denna köttskandal, som inte är den första och inte kommer att vara den sista. Det kostar att producera kött där djurens välmående och livsmedelssäkerheten beaktas i varje produktionsskede. Det är ett faktum. I Finland producerar vi säkra livsmedel med beaktande av djurens välmående och det kommer vi att fortsätta att göra. För den finländska konsumenten är det mycket glädjande att ursprungslandet för kött som serveras på restauranger nu också måste anges.

Ett stort tack till alla konsumenter som väljer finländska livsmedel och på så sätt stöder produktionen av säkra livsmedel med hög kvalitet!

Niclas Sjöskog
Viceordförande
Österbottens svenska producentförbund r.f.
Riksdagsvalskandidat för SFP