Veganlebensmittel
Veganmatens popularitet ökar i Europa men ett israeliskt uppstartföretag måste skrinlägga sina planer i Danmark. FOTO: Presseportal
Jordbruk EU

Danmark förlorar
fabrik för veganmjölk

Det israeliska företaget Remilk har oväntat slopat sina planer att bygga en dansk fabrik för framställning av icke-animalisk veganmjölk i en process helt utan mjölkkor. Fabriken skulle placeras i Kalundborg med byggstart i början av detta år.

Uppstartföretaget Remilk hade enligt uppgift redan samlat in 120 miljoner US-dollar för det boskapsfria projektet. Remilk grundades 2019 med affärsidén att producera mjölkproteiner med hjälp av en jästbaserad precisionsprocess.

Den färdiga produkten innehåller varken laktos eller kolesterol. I jäsningsprocessen används mikrobiella värdar som svampar eller alger som förändras genetiskt så att de kan producera specifika ingredienser i sina celler.

Remilk fick senaste sommar så kallad GRAS-status i USA, vilket innebär att produkterna anses fylla säkerhetskraven. De får användas för framställning av icke-animaliska varianter av mejeriprodukter som glass, yoghurt och färskost.

Planerna skrinlades

Hittills har Remilk framställt sina produkter i liten skala, men detta år skulle produktionen starta på allvar. Företaget hade planerat en stor fabrik för precisionsfermentering i danska Kalundborg. Byggkostnaderna har uppskattats till 120 miljoner US-dollar.

Enligt planerna skulle anläggningen producera proteiner för framställning av bland annat veganost, -yoghurt och -glass. De producerade mängderna skulle motsvara mjölkproduktionen från 50.000 konventionella kor per år.

Nyligen meddelade Remilk att planerna har skrinlagts, åtminstone tillsvidare. Enligt företagsledningen är tajmingen inte den rätta. Remilk har i stället valt att köpa kapacitet hos en färdig produktionsanläggning på annat håll i Europa.

Beslutet fattades i sista ögonblicket. Byggstarten för den nya fabriken var planerad till början av december 2022. Produktionen i Kalundborg skulle enligt planerna ha inletts 2024 men bygget hann aldrig påbörjas.

Remilk är emellertid inte ensamma om att producera veganmjölk utan kor. Ute i världen pågår omfattande forskning inom branschen. Branschens ledande koncerner är medvetna om att komjölken har hamnat i motvind, åtminstone inom vissa konsumentgrupper.

Åtskilliga konsumenter har aktivt börjat välja bort komjölken för växtbaserade drycker, som fungerar som substitut för komjölk. Havremjölk, sojamjölk och mandelmjölk har blivit populära substitut. Kokos- och rismjölk används också.

”Kofria” ostar med fermentering

Mjölkproduktionens kritiker argumenterar att boskapsfria mjölkvarianter sparar vatten, skonar klimatet och frigör betesmark för alternativa ändamål. Å andra sidan befarar vänner av ost att deras favoritsorter med tiden kan försvinna från marknaden.

Men också inom detta område avancerar forskningen. Precisionsfermentering är en innovativ teknik. Genom att föra in en gen i mikroorganismer är det möjligt att framställa värdefulla livsmedelsingredienser som proteiner, fetter och vitaminer.

Det tyska uppstartföretaget Formo producerar redan ”kofria” ostar. Företaget står i startgroparna med fem olika ostkategorier från mjukost till färskost. Formo väntar nu på tillstånd att få marknadsföra sina ostar inom Europa.