Skogsbruk

Dags att deklarera
skogsskatten i början av året

Nu i början av året är det bra att som skogsägare sätta sig in i hur man fyller i skogsskattedeklarationen och sedan deklarera skogsbrukets alla inkomster och utgifter för fjolåret. Bara några små ändringar har gjorts i skogsbeskattningen för skatteåret 2021. Beskattningsvärdena för skogsmark steg i nästan alla landskap vid årsskiftet, meddelar Finlands skogscentral.

Varje år gör över 200.000 skogsägare skogsskattedeklaration. I skogsskattedeklarationen uppger skogsägaren alla sina inkomster och utgifter för skogsbruket från det gångna året 2021 och all betald och inkommen mervärdesskatt i samband med det. Också eventuella avskrivningar, utgiftsreserveringar, intäktsförda reserveringar och användning av skogsavdraget uppges i deklarationen.

– Deklareringen av skogsbrukets utgifter är helt beroende av skogsägarens egen aktivitet. Om man inte uppger utgifterna i skattedeklarationen så är det outnyttjade avdrag, säger Antti Pajula, ledande expert på skogsfastighetsstruktur Finlands skogscentral.

Skogsskattedeklarationen för den som idkar enbart skogsbruk (2C-blanketten) ska vara hos Skatteförvaltningen senast 28.2.2022. De som bedriver jordbruk och näringsverksamhet kan lämna in sin skogsskattedeklaration en månad senare, 1.4.2022. Men alla som bedriver skogsbruk ska ha lämnat in momsdeklarationen och betalat momsen före utgången av februari.

De gamla Katso-koderna som beskattningssammanslutningar och dödsbon tidigare använt för att deklarera elektroniskt är inte längre i bruk, och deklarationerna ska nu göras med hjälp av Suomi.fi-fullmakter som sökts på förhand. Beskattningssammanslutningar och dödsbon som ännu inte har Suomi.fi-fullmakter ska göra skogsskattedeklarationen på papper.

Bara små ändringar i skogsbeskattningen

Endast små ändringar har gjorts i skogsbeskattningen för skatteåret 2021. Den nedre gränsen för momspliktighet höjdes från 10.000 euro till 15.000 euro. Maxgränsen för avskrivningar inom skogsbruket höjdes från 200 till 600 euro. Många riktvärden för skogsbeskattningen, till exempel dagpenningsavdrag och körtaxorna för olika fordon, är ändå oförändrade från året innan.

De genomsnittliga taxorna för leveransarbete som ska uppges i beskattningen höjdes med 1,5 procent, vilket motsvarar löneökningen. Också rotprisvärdena för virke för eget bruk har höjts.

Skatteförvaltningen har fastställt de nya beskattningsvärdena i landskapen för år 2022. De ska tillämpas på arv, gåvor och affärer som sker under skatteåret 2022 i sådana fall där man inte har någon skogsfastighetsvärderingen som gjorts av en skogsfackman.

I nästan alla landskap har värdena höjts med 100-300 euro per hektar från året innan, vilket beror på att köpesummorna på den fria marknaden har stigit.

Av Lantmäteriverkets taxor höjdes avgiften för lagfart till 144 euro och serviceavgiften för elektronisk fastighetsöverlåtelse till 197 euro vid årsskiftet. Avgiften för bestyrkande av köp och för olika utdrag och intyg hölls oförändrade. Avgifterna för styckning och klyvning av fastigheter höjdes med cirka 2,5 procent.