Koriander 1 Webben
Korianderodlaren Matias Rönnqvist i Höstves har ett uppehåll i sin produktion som bäst på grund av växtföljden. I sitt potatisland hittar han emellertid snabbt ett par korianderplantor.
Jordbruk Tema

Bra skyddsgröda till kummin,
men samtidigt ”en social risk”

Korianderodlingar växer inte precis på träd i Österbotten. Höstvesbon Matias Rönnqvist har odlat den speciella örtväxten sedan 2010. Efter ett flerårigt uppehåll på grund av växtföljden har han för avsikt att återuppta sysslan 2020.

Vi står i Matias Rönnqvists potatisland i Höstves strax utanför Vasa en septembermorgon. Rönnqvist plockar på begäran raskt fram några korianderplantor ur den brokiga floran.

Matias Rönnqvist gav sig in på korianderodling 2010. Han säger med glimten i ögat under LF-intervjun att det innebär en viss ”social risk” att producera denna ettåriga örtväxt som framför allt används som matlagningskrydda, både som frö och bladkrydda.

– Grannarna kanske undrar varför man plötsligt börjar satsa på den här säregna grödan som dessutom har en stark och karaktäristisk lukt.

– Pressa fingrarna mot bladet och erfar lukten! En del människor känner obehag och har svårt för att vara i närheten. Andra människor är i sin tur mera tolerant lagda, säger Rönnqvist.

Koriander 2 Webben
Matias Rönnqvist har korianderfrön i sitt lager. Fröna bär bland annat spår av sotsvamp, säger han.

Pionjär i Mäntsälä tidig inspirationskälla

Både odlingsytorna och skörderesultaten har varit av ett skiftande slag vad gäller Matias Rönnqvists korianderodling i hembyn.

– Som mest har jag erhållit tusen kilo koriander per hektar. Året var 2011 och jag odlade på en mindre yta på den tiden.

Den uppodlade marken har för Rönnqvists del varierat mellan 2,7 och 4,5 hektar. De senaste korianderskördarna har uppgått till 750 kilo per hektar (2014) och 582 kilo per hektar (2016).

– Koriander har en lång växttid och helst ska man klara av såningsarbetet senast i början av maj. Tröskningen brukar ske i oktober.

Matias Rönnqvist listar en rad fördelar med korianderodling. Grödan är framför allt känd som en utmärkt skyddsgröda till kummin och ett lämpligt alternativ av växtföljdskäl. Den är därtill lätt att både så och tröska.

– Dessutom är gödslings- och näringsbehovet så gott som obefintligt på de gyttjiga åkrarna här i närområdet.

– Den här växten är samtidigt en dragväxt för bin. Med tanke på att det finns en underproduktion av honung i Finland för närvarande är det en viktig faktor, säger Rönnqvist.

Vad var det som ursprungligen fick Matias Rönnqvist, som därtill har producerat kummin sedan början av 2000-talet, att satsa på koriander?

– En tidig inspirationskälla var ett besök på Markku Kyytsönens och Janne Bergs korianderodlingar i Mäntsälä respektive Artsjö. Berg är en av de allra första inhemska producenterna i den här kategorin. Det är närmare trettio år sedan han inledde sin verksamhet.

– Stödmässigt klassades koriander som en trädgårdsväxt när jag började odla 2010. Det innebar att stödet för grödan var högre än för kummin.

– Att odla koriander parallellt med att jag sår in kummin medför dubbel nytta. Det handlar om att bana väg för en så kallad cashcrop i sammanhanget. Exempelvis i Holland brukar producenterna använda vallmo som skyddsgröda till kummin, säger Rönnqvist.

Matias Rönnqvist berättar under intervjun att han tidigare har testat att odla ärter i sina kumminfält.

– Men det var ingen bra lösning i våra kväverika åkermiljöer. Resultatet blev att ärterna framgångsrikt konkurrerade ut kumminet i fälten.

Rönnqvist säger att råg och höstvete är de bästa komplementen till kummin och koriander när han sköter växtföljden på den egna marken.

Den senaste egna korianderskörden bärgade Rönnqvist för två år sedan. Efter det har han haft ett flerårigt uppehåll på den fronten.

– Jag siktar på att fortsätta med den här nischen och så koriander igen våren 2020. I år skördar jag för övrigt inte heller kummin för första gången sedan 2004. I höst sår jag höstvete, berättar han.

Koriander 3 Webben
Tröskning av koriander på Matias Rönnqvists fält i Höstves. Hösten 2016 var resultatet 582 kilo per hektar. FOTO: Privat / Matias Rönnqvist 

Mera koriander på Caraways önskelista

Dan Kjällberg på Caraway i Närpes säger att företaget hoppas på en utökning av korianderproduktionen i Österbotten framöver.

– Vi har ett behov att få in mera råvaror för den destillering av korianderolja som vi inriktar oss på inom vårt företag. Någon försäljning av korianderfrön har vi däremot inte.

– Korianderodlandet i svenska Österbotten befinner sig på en minimal nivå för närvarande. I övriga Finland finns det lite mera aktivitet.

De senaste säsongerna har varit speciellt motiga ur korianderodlarnas perspektiv.

– Ett grundproblem är den långa växttiden för koriander. Det kalla och besvärliga fjolåret gjorde att skördandet i oktober i praktiken gick helt åt pipan. Årets varma säsong torde i princip ha lämpat sig bättre för korianderodling. Men så blev det extremt torrt istället, säger Kjällberg.

Hur ska man kunna öka intresset för korianderodling?

– Vi försöker nog marknadsföra alternativet. I samband med att Caraway informerar om kumminodling brukar vi samtidigt berätta om korianderproduktion som en annan möjlighet.

I början av året informerades det dessutom om korianderodling på ett seminarium om alternativa produktionsgrödor i Vasa. Arrangör var Naturresursinstitutet.

– Seminariet var knutet till projektet Future Crops med centrum i Jockis, där det finns försöksodlingar. Någon liknande tillställning är inte på gång för närvarande, säger Dan Kjällberg som säger att Caraway för närvarande utlovar ett pris på fyrtio cent per kilo för koriander.

Via biodling till korianderproduktion

I Satakunda finns några producenter som har satsat seriöst på alternativet koriander. Jordbrukaren Markus Ruusunen från Björneborg är en av dem.

– Det är en utmanande växt som jag först började odla parallellt med kummin. I år har jag haft ett mellanår men jag har odlat koriander under de två föregående säsongerna.

– För två år sedan sådde jag koriander på avsnitt på sju hektar respektive tre hektar. Försenad besprutning var ett problem den säsongen. På hösten skördade jag cirka 600 kilo koriander på det fält som är tre hektar till ytan.

– Ifjol såg det till att börja med lovande ut men på grund av det kalla och regniga vädret uteblev korianderskörden helt och hållet, fortsätter Ruusunen.

Markus Ruusunen är profilerad som biodlare och honungsproducent och det är via den verksamheten som han har gått in för att producera koriander för att effektivera pollinationen.

Ruusunen säger att han har satsat mera på sin biodling under det här året. I samband med pollineringsarbetet har han anlitat ett företag från Närpes, berättar han.

Markus Ruusunen är samtidigt beredd att ta nya tag på korianderfronten i framtiden.

– Nästa år gör jag ett nytt odlingsförsök, säger han inför odlingsåret 2019.