Bio A Godselfab 1
Antti Korpiniemi, VD vid Viljelijän Avena Berner, beskrev hur industrins restprodukter nu får ett ny liv i form av BioA:s gödselmedel.
Jordbruk Marknad

BioA öppnade
gödselfabrik i Kotka

BioA heter den nya gödselfabriken i Sunila i Kotka som börjar tillverka återvunnen eller så kallad cirkulär gödsel. Viljelijän Avena Berner blir återförsäljare för fabrikens produkter.

Sunila och hela Kymmenedalen var tidigare den finländska skogs- och pappersindustrins kärnområden. Här fanns skogsfinlands verkliga ”heartlands” med egna utskeppningshamnar och städer som luktade cellulosa på långt håll.

Till och med när man kom till Kotka med fritidsbåt slog cellulosalukten emot en innan man var förtöjd vid bryggan. I dag är det inte så längre. En vårdag i april går jag över det soldränkta men dammiga torget i Kotka och här känner man inte längre någon lukt av cellulosa, inte heller nere i hamnen eller i den vackra Sapokkaparken.

Kymmenedalen håller på att förändras och BioA:s gödselfabrik i Sunila är ett mycket konkret exempel på det. I en gammal pappersfabrik i Sunila har man byggt något nytt på ruinerna av det gamla.

Jari Järvinen, verkställande direktör vid BioA, talar om att fabrikens gödselmedel kommer att ha en plats i framtidens i framtidens odlingscenario där det kommer vara av allt större betydelse att samtliga näringsämnen i samhället tas tillvara och där det också får ett mervärde i sig för själva matproduktionen.

– Framtidens konsumenter kommer allt mer att fästa vikt vid hur maten är producerad, till exempel med vilka produktionsinsatser. Därför tror jag att det kommer att finnas en beställning på vårt koncept för gödseltillverkning och för de produkter som den här fabriken tillverkar, säger han.

Bio A Godselfab 2
Cirkulär ekonomi. Jari Järvinen, verkställande direktör vid BioA, tillsammans med Viljelijän Avena Berners försäljningsdirektör Kalle Erkkola. Än så länge tillverkar fabriken i Sunila i Kotka enbart ett gödselmedel men i framtiden kommer man att tillverka fler.

En produkt tillsvidare

För tillfället tillverkar fabriken enbart en produkt. Det handlar om ett NK-gödselmedel 26-2 med kalkningseffekt. Som återförsäljare fungerar Viljelijän Avena Berner.

– Berner har varit med och utvecklat det finländska lantbruket i 100 år. Ansvar, återvunna material och cirkulär ekonomi överlag är viktigt i dag. Därför är det ett logiskt drag för Berner att bli BioA:s återförsäljare. Det är viktigt för oss att trygga skördenivåerna, produktionens kvalitet och samtidigt minska på miljöbelastningen, säger Berners VD Antti Korpiniemi.

Världens gödselmarknader förutspås växa med ungefär 30 procent till 152 miljarder dollar mellan åren 2014 och 2020.

Kalle Erkkola, försäljningsdirektör vid Viljelijän Avena Berner, tror på återvunna gödselmedel.

– Jag tror att vi kommer att få se en ökande efterfrågan på återvunna gödselmedel i framtiden. Den produkt härifrån som vi säljer för tillfället är särskilt intressant just på grund av dess kalkningseffekt. Gödselmedel som kombinerar flera olika egenskaper kommer att utgöra starka alternativ på marknaden fram över.

Bio A Godselfab 3
Jakob Frankenhaeuser är jordbrukare och driver Kullo och Kiala gårdar i Borgå. Han har stora förhoppningar på BioA:s gödselproduktion och efterlyser också ett gödselmedel som är godkänt för ekologisk produktion.

Regionalt utvecklingsprojekt

BioA:s gödselfabrik har föregåtts av ett utvecklingsprojekt med stark förankring i forskarsamfundet och regionen. Utvecklingsprojektet tog fart från de industriella restprodukter som uppstod vid pappers- och ceullulosafabrikerna.

I arbetet har bland annat det regionala näringsutvecklingsföretaget Cursor Oy, UPM, Stora Enso och flera universitet som Aalto, Helsingfors universitet, Tamperen yliopisto och Turun yliopisto deltagit.

– Det är tio års utvecklingsarbete som kulminerat här i dag. Vi såg behovet redan för tio år sedan. Vi ville att jordbrukarna skulle ha möjlighet att välja ett effektivt gödselmedel som är effektivt men samtidigt också skonsamt för naturen. Vi har utvecklat ett granulat av återvunnet material som vi kan anpassa så som odlaren vill. Viktigt är också att gödselmedlet kan användas i de såmaskiner som redan finns på gårdarna, avslutar BioA:s VD Jari Järvinen.