På familjen Alitalos äppelvingård Ciderberg Oy i Lojo har det odlats äppel sedan början av 1970-talet. Vin- och cidertillverkningen startade redan 1996 efter att Finland gått med i EU och det blev möjligt att starta vingårdar i Finland.
– Idag har vi 20 produkter i sortimentet. Alkoholdryckerna görs både av äppel och hallon, men också på andra bär som till exempel vita- och svarta vinbär som vi köper in, berättar Marko Maula.
Nuvarande ägarparet Sanna och Marko Maula har drivit verksamheten sedan 2005. Idag odlar de omkring 40 olika sorters äppel på cirka 14 hektar och bedriver även gårdsturism samt catering.
– Drygt 60 procent av vår produktion går som ätäppel till handeln, berättar Marko Maula. Av resten gör vi olika slags vin, cider och äppelmust.
Produkterna säljs i gårdsbutiken, men bara produkter med under 13 procent alkohol. Likören säljs därmed endast i lokala Alko samt som beställningsprodukt.
På gården odlas också vall, spannmål och hallon. Hallonodlingen startade med att Sanna Maula ville prova på lite hallon, vilket resulterade i 3.000 hallonbuskar. Av hallonen görs bland annat cider som går under namnet “viideri” – av den enkla orsaken att det enda som får kallas cider är den dryck som görs av äppel.
Äpplena behandlas med silkesvantar
Trots torkan ser det ganska bra ut med årets äppelskörd, som nyligen inletts.
– Det var bra väder då äppelblomningen inföll. Det var alldeles fantastiskt med alla vita blommor; det såg nästan ut som om träden var snötäckta, berättar Marko Maula.
Han är mycket tacksam över alla biodlare i området; på området finns ett fyrtiotal bisamhällen.
– Det vimlade av bin i våras och surrade till sent på kvällen. Utan dem skulle skörden nog bli 50 procent sämre.
Äpplena plockas för hand och som äppelplockare använder gården sedan över 10 år tillbaka samma gäng plockare, som kommer från Petroskoj i Ryssland.
– Plockarna bor hemma hos oss i ett par månader då skördetiden pågår. De är guld värda för oss eftersom det inte är ett lätt jobb att plocka äpplen, säger Maula. De är nämligen lika känsliga som ägg. Man får inte klämma på dem och de får inte falla eller kastas, eftersom skalet är tunt och skador uppkommer väldigt lätt.
Då äpplena är sorterade läggs de i 12 kilos lådor som Maula själv levererar till handeln.
Ingen bevattning
Av andra klassens äpplen tillverkas äppelmust. Den pastöriseras i en temperatur på 82 grader och innehåller inga tillsatsämnen.
– Grundregeln är att 2 kilo äpplen ger 1 liter saft.
Allt arbete med att tappa musten på flaskor och tillsluta dem görs för hand.
Under vintern beskärs träden. Det är ett arbete som räcker ett par månader och påbörjas redan i februari. Omkring 30 centimeter tas bort varje år.
När våren sedan kommer vill äppelodlarna ha varmt och soligt väder – som i våras. Då lyckas blomningen bäst. Under sommaren sköts träden och gödslas, men de vattnas inte.
– Det vatten som kommer från himlen är helt överlägset. Det skulle kräva enorma sprinkleranordningar och därmed dyra investeringar om vi skulle börja med bevattning, säger Maula som är tacksam över att hans äppelträd har djupa rötter.
– De har kunnat förse sig själva med tillräckligt med vatten trots torkan i sommar. Äpplena blir litet mindre till storleken i år, men det betyder bara att smaken är koncentrerad.