Dsc01127
Christoph Treier tog en gammaldags hederlig skrivtavla till hjälp när han visade hur arbete, mänskorelationer, ekonomi och hälsa hänger ihop för ett balanserat och lagom stressigt liv.
Jordbruk Livet på landet

Bästa prestationen
under lagom stress

Att bara ha mycket att göra är inte detsamma som stress. Den lömska och hälsofarliga stressen kommer när man inte har kontroll över hur mycket man måste göra och när dina förväntningar på dig själv inte motsvarar verkligheten. Det betonade ledarskapscoachen Christoph Treier när han på LPA:s åländska temadag förra veckan föreläste om stress och stresshantering.

Christoph Treier som talar sju språk kommer ursprungligen kommer från Schweiz. Först bodde han tolv år på Åland med sin finlandssvenska fru, men är sedan 15 år bosatt i norra svenska Österbotten.

– Skriven i Österbotten. Jag har 200 resdagar per år och jobbar i alla världsdelar utom Afrika.

Treier som 2015 utsågs till Årets tränare i Finland är fortfarande mental tränare för många toppidrottsmän. De senaste åren har han mer och mer börjat jobba med ledarskap och personlig utveckling inom näringslivet.

Skapar ångest i hjärnan

Det kom många glada och kanske också igenkännande skratt när Treier tog fram typiska symptom på stress. Tecken på stress är exempelvis när man ensam i bilen börjar tillrättavisa medtrafikanter eller pratar högt med en dator eller robot.

– Den lömska och farligaste stressen blir kvar i huvudet som en oro för något som vi tror att vi inte klarar av. I vår hjärna kan vi uppleva en ångest som inte ens finns i verkligheten.

Men att vara uttråkad kan i längden också vara lika farligt och skapa lika stora hälsoproblem som stressen.

Som följd av ångest och oron börjar kroppen producera stresshormoner och Treiers råd till åhörarna var att aldrig säga att man känner sig stressad.

– Säg bara att ni har mycket att göra.

Redan att lyssna till en föreläsning om stress medför enligt Treier att åhörarna efteråt har en förhöjd stressnivå. Men tack vare tilltro till framtiden och bra planering kan många jordbrukare ändå i en stressad värld ha bra lönsamhet på sin gård samtidigt som andra måste avveckla. 

Brist på tid för att utföra det arbete som krävs kan ofta vara en stor stressfaktor. Ett första symptom på ekonomiska bekymmer är överraskande nog att man får ont i ryggen!

Fyra hörnstenar för välmåendet

Arbete, familj och relationer, ekonomi och hälsa är enligt Treier de fyra hörnstenar som lägger grunden för ett balanserat och välfungerande liv.

Ekonomi betyder inte att man måste ha gott om pengar. Det räcker att man tycker sig ha kontroll över inkomster och utgifter.

Samtliga hörnstenar måste enligt Treier få minst sju på en skala från 0 till 10 för att man inte förr eller senare ska få problem också med de faktorerna.

– Har man problem finns det hjälp att få, bara man inte är för stolt och tror att det här fixar jag själv. Då kommer man bara att bli sämre.

Under mer än tio år har Christoph Treier arbetat med personalfrågor inom köttförädlingsföretaget Snellmans i Jakobstad med över 1.000 anställda.

Regelbundet testas personalen i förhållande till de fyra grundfaktorerna. Den som har problem hänvisas till utomstående hjälp.

– Företaget har tjänat flera hundra tusen euro på det här. En numera pensionerad professor emeritus har till och med räknat ut att finländska staten skulle spara 25 miljarder per år om företagen och samhället bättre skulle ta hand om alla människor i arbetslivet.

Ändå betonar Christoph Treier att Finland när det gäller att ”se hela människan och inte enbart arbetsprestationen” ligger ”åratal” före exempelvis Tyskland och hans gamla hemland Schweiz.

Lagom stress höjer prestationsnivån

Men Treier tycker också att ordet stress har fått ett ”oförtjänt dåligt rykte” fast den mänskliga hjärnan fungerar precis som för tusentals år sedan.

– Om det inte funnits stress skulle vi människor inte finnas i dag. Tack vare stressen kan alla våra sinnen kopplas på inom bråkdelen av en sekund. Blixtsnabbt kan vi ta beslut om vi ska fly eller kämpa. Tack vare stresshormoner blir vi också snabbare. Lagom stressade presterar vi allra bäst.

– Ändå kan någon som är mitt inne i sin bästa prestationsflow fås helt ur balans med en enda kommentar som till och med kan vara berömmande!

När man känner att stressnivån stiger kan nervsystemet lugnas med långsamma rörelser och två minuters djupa in- och utandningar genom näsan. Utandningarna ska vara längre än inandningarna.

Ett stressmoment både för en själv och även andra människor är enligt Treier när man får höra sig själv säga ja till något ”fast man egentligen vill säga nej”.

Det här beror enligt Treier på att ”alla människor utan undantag” vill vara omtyckta. Redan undan barnaåren lär vi oss att det säkraste sättet att bli omtyckt av föräldrarna är att säga ja, medan ett nej ger negativ feedback.

– Det här sätter sådana spår i våra hjärnor att vi av egoistiska skäl säger ja för att bli omtyckta trots att vi då är elaka mot oss själva eftersom vi skulle må bättre av att säga nej!

Därför måste vi enligt Treier ”styra upp” vårt agerande för att bli snällare mot oss själva.

– Man kan alltid säga nej. Nu passar det inte, men kanske en annan gång? Man behöver inte ens förklara varför det inte passar just då.

Sömnbrist mycket stor riskfaktor

En av Christoph Treiers teser är alltså att lagom stress till och med kan ha en positiv effekt på människans hälsa.

Däremot är det alltid farligt med för lite sömn.

– Det finns undersökningar som visar att en människas agerande efter bara ett par nätter med för lite sömn försämras lika mycket som med 0,8 promille alkohol i blodet.

Normalt klarar sig en människa med minst 7,5 timmars sömn per dygn. Men om man två nätter i rad sover för lite tar det fyra nätter att bli av med sömnbristen,

– Så prioritera sömn om ni kan. En tupplur på dagen är också bra. Sömnen har en enorm effekt på minnet och hela välmåendet.

Läs också: LPA-KUNDER SKA KRÄVA SIN RÄTT