21Fdbf1B84A54A44
Tysklands jordbruksminister Julia Klöckner vill skicka arbetslösa kockar ut på sparrisfälten. FOTO: BMEL
Jordbruk EU

Arbetslösa kockar
ska skörda tysk sparris

De tyska sparrisodlarna är beroende av utländsk arbetskraft för den korta och intensiva skörden. I år får inga utlänningar komma till Tyskland på grund av coronakrisen. I stället kunde arbetslösa kockar och kypare rycka in, föreslår jordbruksminister Julia Klöckner.

Normala år anlitar tyska sparris- och rabarberodlare flera hundratalstusen säsongarbetare från de östeuropeiska länderna, framför allt Polen och Rumänien. Men i år har Tyskland stängt sina gränser för utländsk arbetskraft på grund av coronaviruset.

Många producenter är förtvivlade, eftersom de inte klarar den korta och kraftiga skördetiden utan utomstående arbetskraft. Grönsaks- och fruktodlare befarar också stora problem. I värsta fall kan skörden inte alls bärgas.

Jordbruksminister Julia Klöckner har lovat att stöda branschen på ett eller annat sätt. Det största problemet är att ragga villiga krafter till fälten. I en sådan situation måste man ta till okonventionella metoder, menar ministern.

I en tidningsintervju hänvisar hon till det svåra arbetsläget i restaurangbranschen. Restauranger, matställen och krogar måste slå igen, då gästerna inte längre får samlas i lokalerna. Folksamlingar ska undvikas för att avvärja coronasmitta.

Restaurangpersonal utan arbetsuppgifter kunde i så fall hoppa in i jordbruket för att tjäna en hacka. Inom jordbruket finns gott om arbete. Då borde man åtminstone pröva möjligheterna till praktiska lösningar utan onödig byråkrati.

Klöckner konstaterar att skörden av sparris och andra liknande grödor inte kan skjutas framåt. Då säsongen inleds, måste det finnas folk på åkern. Det brådskar med lösningar, eftersom priset är som högst genast i början av säsongen.

På måndagen inledde hon diskussioner med företrädare för odlarna. Agrarsektorn söker febrilt möjligheter att tackla coronakrisen och dess konsekvenser. Företagarna är mycket bekymrade, bekräftar det tyska producentförbundet DBV.

Producenterna efterlyser bland annat anstånd med betalningen av skatter och handräckning i svåra situationer. Svåra problem kan uppstå om bonden själv eller gårdens arbetsledare blir smittad av coronaviruset och insjuknar.