Jordbruk Tema

Ansökningstiden för jordbrukarstöd har inletts

Årets jordbruksstöd har sedan 29 april kunnat sökas i e-tjänsten Vipu (https://vipu.ruokavirasto.fi). Jordbrukarna har tid på sig fram till den 17 juni att lämna in den samlade stödansökan.

Det lönar sig att redan innan stödansökan påbörjas ta del av 2019 års ansökningsguide på webbplatsen livsmedelsverket.fi. Guiden består av en basguide till stödansökan och en stödguide med detaljerade stödvillkor. Ansökningsguidens bilagor innehåller dessutom nyttig information om till exempel besittningsöverföringar, stödnivåer och växtarter.

I år är det för första gången möjligt att i Viputjänsten ange gränserna för jordbruksskiften på basskiften i gemensam användning. Det är bra att planera anmälan i god tid, eftersom skiftesinnehavarna behöver komma överens sinsemellan om vem som ska rita in jordbruksskiftenas gränser i Vipu när det gäller skiften i gemensam användning. Efter det ska varje skiftesinnehavare lämna in sin stödansökan elektroniskt.

Det är skäl att söka jordbrukarstöd utgående från de senaste arealuppgifterna. Senast 10.5 bör basskiften sammanslås eller delas och nya skiften skapas, om det behövs. Då hinner kommunernas landsbygdsnäringsmyndigheter behandla ändringarna i god tid med tanke på stödansökan.

LF:s redaktion önskar lycka till!