Oskog 4 B Webben
Virket lastas på vagn för att köras ut till stranden. Jani Puonti sitter i förarhytten.
Tema

Ålands Skogsindustrier satsar på
ökad virkesanskaffning i Åboland

Ålands Skogsindustrier satsar på tillväxt i företagets virkesanskaffning i Åboland. Samtidigt bygger man upp nya rutiner för verksamheten.

Bolaget tog i våras över Pargasföretaget Ö-skog som bedriver skogsavverkning på holmar utan fast vägförbindelse i Åbolands skärgård. I affären ingick också två pråmar. Den ena pråmen fungerar som brygga vid stranden för virket som körs ut ur skogen. Den andra fungerar som förvaringsplats därifrån virket sedan lastas på ett fartyg.

Sedan övertagandet av Ö-skog har Skogsindustrier sökt en person som kan sköta drivningsplaneringen och kontakterna till de åboländska skogsägarna. Oskar Qvarnström, skogschef och virkesinköpare, säger att det inte har varit lätt att hitta en lämplig person för uppgiften.

– Man ska ha sjövana och sjökunskap och vara kunnig inom skogsbruket. Man ska också kunna båda språken, säger han.

Ö-skogs grundare varvar ner

Andreas Sjölander med rötter i Houtskär har utsetts till att sköta uppdraget. Meningen är att han på sikt ska ta över efter Ö-skogs förra ägare och grundare Hans ”Putte” Öhman som jobbar kvar inom verksamheten under en övergångsperiod.  Öhman tänker så småningom dra sig tillbaka och bli pensionär på heltid.

– Efter 40 år i branschen börjar det bli dags att sluta, säger Öhman, som egentligen varit pensionär redan i två år.

Men han har lovat att fortsätta och hjälpa till med virkesanskaffningarna på konsultbasis åtminstone ytterligare en säsong.

Öhman hann jobba i flera år hos Rauma-Repola, som senare blev UPM Kymmene, innan han blev egen företagare och startade Ö-skog i början på 1990-talet.

När verksamheten var som livligast hade han sju maskiner igång och närmare 40.000 kubikmeter virke avverkades om året. Men de senaste åren har han medvetet valt att trappa ner.

Oskog 1 A Webben
Hans Öhman, andra från höger, är ciceron då Andreas Sjölander och Oskar Qvarnström från Ålands Skogsindustrier bekantar sig med företagets avverkningar på en holme i Kimitoöns skärgård. Längst till höger skogsentreprenör Tapio Puonti.

Skogsarbeten i Kimitoöns skärgård

Årets avverkningar som görs på holmar i Kimitoöns skärgård beräknas överstiga 10.000 kubikmeter. Avverkningarna sköts av firman Tapio Puonti från Pyhäranta som jobbar som entreprenör åt Ö-skog sedan tolv år tillbaka.

Nyligen bekantade sig Qvarnström och Sjölander med ett avverkningsområde på en av holmarna utanför Kimitoön med Putte Öhman som ciceron. Resan gjordes med båt från Pargas där Ö-skog har sin hemmahamn.

På den aktuella holmen finns en elva hektar stor gallringsskog samt ett område där man avlägsnar överståndare, det vill säga man fäller avverkningsmogna fröträd från ytor som förnyats på naturlig väg.

Här och där lämnar man kvar lövträd för den biologiska mångfalden.

– Det ser bra ut, säger Öhman då han tittar ut över skogsområdet tillsammans med sina kolleger.

Avverkningarna omfattar tall, gran och björk. En del blir till massaved och timmer och en del till energived.

Oskog 2 Webben
Till avverkningsområdet tar man sig med båt. Båtens ägare Hans Öhman står på däck medan Andreas Sjölander befinner sig i hytten. I förgrunden ses Oskar Qvarnström.

Virket förs sjövägen till Åland

Allt virke som Ålands Skogsindustrier avverkar i Åboland transporteras sjövägen till företagets anläggningar på Åland. Företaget köper in virke direkt av skogsägarna i Åboland och på Åland och förädlar det till sågat, hyvlat och impregnerat virke. Man tillverkar också cellulosa- och energiflis.

Företaget anlitar lastfartyget Leonie för sina virkestransporter. Fartyget har en lastkapacitet på 500 kubikmeter virke, vilket motsvarar tio lastbilar med släp.

– Fartyget passar bra för våra virkestransporter. Det är grundgående och kan lätt ta sig nära stränderna, säger Qvarnström.

Leonie som ägs av ett rederi i Borgå körde på grund i Ålands skärgård i början av september. Fartyget var då lastat med spannmål och var på väg från Godby till Nådendal.

Till följd av grundstötningen fördröjdes virkestransporterna till Åland Skogsindustrier med 2-3 veckor. Men nu är fartyget reparerat och transporterna fungerar normalt igen.

Oskog 3 Webben
Hans Öhman, Oskar Qvarnström och Andreas Sjölander (i bakgrunden) har nyss stigit i land för att inspektera området där Ålands Skogsindustrier avverkar skog.

Nästa år står Nagu skärgård i tur

Avverkningssäsongen i den åboländska skärgården börjar lida mot sitt slut då vintern snart kommer emot. Men nästa år tar man nya tag. Säsongen startar i april-maj och pågår till oktober-november.

– Då siktar vi västerut, säger Qvarnström.

Företaget koncentrerar då skogsavverkningarna till holmar i Nagu skärgård. Samtidigt tänker man öka avverkningsvolymen.

– Målet är att vi ska öka virkesanskaffningen till 15.000 kubikmeter nästa år, säger Qvarnström.

Öhman inflikar att det finns gott om avverkningsmogen skog på holmarna i Åbolands skärgård. En stor del av dem har varit orörda i många år.

– Skogen på holmarna växer otroligt mycket. Tillväxten är större än avverkningsvolymerna, säger Öhman.

Oskog 5 Webben
Hans Öhman, Andreas Sjölander och Oskar Qvarnström i diskussion med maskinförarna Jani och Tapio Puonti.

Avtal med tiotal skogsägare

Inför nästa säsong har man slutit avtal med ett tiotal skogsägare som sålt sin skog på rot. Men man hoppas att de blir fler.

Ålands Skogsindustrier räknar med att värvningen av Andreas Sjölander som är hemma från trakterna ska bidra till en ökning i antalet skogsägare i Åboland som vill sälja skog till företaget.

Sjölander är väl bekant med skogarna i den åboländska skärgården. Han var tidigare skogsentreprenör på Kimitoön innan han flyttade till Åland. Där har han jobbat med skogsavverkningar som egen företagare sedan stormen Alfrida slog till 2019. Han bor fortfarande på Åland där han är skogsentreprenör åt Ålands Skogsindustrier.

I fortsättningen utvidgas hans uppgifter till att hjälpa till med drivningsplaneringen i virkesanskaffningen i Åboland. Det handlar om att göra upp drivningsplaner vid virkesinköp, skaffa avverkningstillstånd och hålla kontakt med skogsägarna.

– Det blir väldigt intressant, säger Sjölander, som ser fram emot sitt nya jobb.

Oskar Qvarnström är nöjd över att man har hittat en ny länk mellan företaget och skogsägarna i Åboland.

– Vi är på rätt väg. Nu gäller det att bygga upp ett förtroende. Vårt mål är att verksamheten ska fortsätta i stort sett som hittills.

Ålands Skogsindustrier omsätter 18 miljoner euro och sysselsätter 45 anställda.