Aland
Landskapsagronom Sölve Högman som är chef för landskapets jordbruksbyrå berättar att tilläggsbudgeten med de förhöjda stöden består av tre delar.
Jordbruk

Åland ger extrastöd
för mjölk och nöt

Utöver de nationella jordbruksstöden föreslår landskapsregeringen nu i en tilläggsbudget extrastöd till det åländska jordbruket inom produktionsgrenar som drabbats hårdast av kriget i Ukraina.

Det handlar bland annat om 250 euro per mjölkko upp till 140 kor samt 100 euro per kalv inom köttproduktionen.

Stödet på 250 euro för en mjölkko beräknas motsvara ca 3 cent per liter producerad mjölk. Trots att de totala produktionskostnaderna per liter mjölk anses ha stigit med 10-13 cent är Ålands Producentförbunds vd Sue Holmström ganska nöjd.

Hon tycker att det i dagsläget är svårt att kräva att landskapet betalar ännu högre stöd.

– Det viktigaste är ändå att största delen av stödet går till husdjurssektorn som befinner sig i det absolut mest akuta läget, påpekar hon.

Vill betala snabbt

Landskapsagronom Sölve Högman som är chef för landskapets jordbruksbyrå berättar att tilläggsbudgeten med de förhöjda stöden består av tre delar.

Den första delen är en förhöjning av kompensationsbidraget, vilket också förutsätter en ändring av det åländska Landsbygdsutvecklingsprogrammet.

Där föreslås för 2022 en 55 euros förhöjning för alla på samma sätt som i övriga landet och som en del av genomförandet av rikets krispaket på Åland.

Dessutom föreslås en 27 euros ökning av husdjursförhöjningen som betalas till djurgårdarna under förutsättning att ändringen accepteras av EU-kommissionen.

– Den förhöjningen föreslår vi för 2021 för att snabbt kunna betala ut pengarna till gårdarna eftersom behovet finns just nu, betonar Högman.

Extrapengar för mjölkproduktion

Den andra delen av tilläggsbudgetens jordbruksstöd riktas till mjölk- och köttproduktionen.

Landskapsregeringen föreslår ett extra stöd utöver rikets krispaket till de produktionsområden på Åland där landskapsregeringen bedömer att effekterna av Ukraina-krisen är störst.

– Det handlar om de produktionsinriktningar som konsumerar mest kraft- och köpfoder och som inte omfattas av rikets program där bland annat svin och fjäderfä ingår, förklarar Högman.

Där föreslås ett stöd till mjölkproduktionen på 250 euro per ko och för köttproduktionens kalvar som föds upp med mjölkersättning är beloppet 100 euro per kalv.

– Dessa stöd är helt finansierade av landskapet och ska anmälas som en stödform inom den speciella Ukraina-förordningen som tillkommit för att kunna kompensera för konsekvenser av Rysslands invasion av Ukraina.

Likviditetslån med landskapsgaranti

För det tredje erbjuder tilläggsbudgeten jordbrukarna möjlighet till likviditetslån med landskapsgaranti.

– Vi föreslår att det införs möjlighet att ansöka om ett likviditetslån med landskapsgaranti enligt en ny lagstiftning för att trygga fortsatt jordbruksproduktion och försörjning. Lånen är maximalt 100.000 euro varav landskapet garanterar 80 procent.

Bevillningsfullmakten tillåter enligt Högman 12-13 lån beroende på hur stora de är.

– Nytt i sammanhanget är dessutom att landskapet inte tar ut någon avgift för lånen vilket vi tidigare måste göra, påpekar landskapsagronomen.