Godbyrekord 1 B Webben
Virkesmottagningen vid Ålands Skogsindustriers anläggning i Godby har slagit rekord de senaste veckorna. I mars höjs tempot ytterligare för att rensa upp i skogarna efter stormen Alfridas våldsamma framfart på Åland.
Skogsbruk Landsbygdsnäringar Tema

Åländsk virkesmottagning
slår alla rekord

Skogsfolket på Åland har de senaste veckorna jobbat hårt med att röja upp efter nyårsstormen Alfridas (Aapelis) katastrofala härjningar. Förra veckan tog Ålands Skogsindustriers sågverk i Godby emot över 7.000 kubikmeter virke medan det under normalveckor legat på 5.000 kubik.

– Målsättningen är att ligga över 8.000 kubik och det kommer vi att göra denna vecka, förklarar Ålands Skogsindustriers verkställande direktör Joakim Blom.

En förklaring till de växande volymerna är att mottagningstiden i Godby har tidigarelagts och förlängts. Nu sker den från klockan sex på morgonen till arton på kvällen.

För tillfället sänds allt virke som köpts upp av Ålands skogsindustrier till sågen i Godby, trots att företaget enligt tidigare planer skulle sortera virket redan i skogen så att det grövsta timret körs till sågverket i Jomala Önningeby och det klenare virket till Godby.

– För att kunna upparbeta timret kostnadseffektivt i den stormfällda skogen kan vi inte göra det nu, förklarar Blom.

Som följd av detta har en anställd från anläggningen i Önningeby flyttats över till Godby för att hjälpa till med virkesmätningen. Dessutom nyanställer företaget en särskild kontrollant för virkesmätningen.

Godbyrekord 3 Webben
John Wickholm (till vänster) diskuterar framtidsfrågor med pensionären Harry Pettersson, som kallar sig hobbyskogsarbetare.

Stora snömängder sinkar skogsarbetet

Daniel Sundblom som är chef för Ålands Skogsindustriers anläggning i Godby befarar att det i vinter kan bli svårt att varje vecka få in väldigt stora virkesvolymer.

– Avverkningen försvåras väldigt mycket av de stora snömängder som Åland fick för ett par veckor sedan. Nu har det körts mera stock till sågen än skördare och skotare hinner få ut ur skogarna, säger Sundblom.

Ändå försöker man göra skogsmaskinernas arbete effektivare genom att först med motorsåg kapa loss stammarna från rotfällen innan en skördare kvistar och kapar stockarna till timmer eller massaved.

Tack vare rotkapningen blir det inte heller lika mycket sprickor i stockarna så spillet av timmer blir mindre.

– Rotkapningen gynnar både produktiviteten och kvaliteten, konstaterar Sundblom.

Alltför långsamt tycker skogsägare

Men trots växande virkesvolymer till Ålands Skogsindustrier och den andra åländska virkesuppköparen SkogAx är Ålands Skogsvårdsförenings verksamhetsledare Torbjörn Björkman liksom många skogsägare oroliga för att det stormskadade virket inte tas om hand tillräckligt snabbt.

Den nuvarande avverkningstakten räcker enligt Björkman inte till. Han hoppas att tempot ökar under våren så att man redan till sommaren fått fram minst 200.000 kubikmeter virke, vilket motsvarar en normal årsavverkning på Åland.

Och förhoppningar om detta finns. Både Ålands Skogsindustriers Joakim Blom och Kennet Berndtsson som äger företaget SkogAx har redan tidigare lovat att efter februari anlita fler skogsentreprenörer bortifrån.

Extern skogsentreprenör: ”Aldrig sett något liknande”

För Ålands Skogsindustriers räkning arbetar redan Andreas Sjölander från Kimitoön och en skogsentreprenör från Estland med avverkning i de åländska skogarna.

Andreas har tidigare erfarenhet av stormskadade skogar, men blev ändå förvånad när han kom till Åland.

– Mycket värre än jag trodde. Jag har aldrig sett något liknande, kommenterade han i den åländska lokalradion.