Agritech 1
Aimo Kortteen Konepaja i Ylivieska har exportmarknaden i sikte för sina kvarnar. De traditionella Murska-kvarnarna och en så kallad förkvarn kommer att finnas på avdelningen på Agritechnica. FOTO: Aimo Kortteen Konepaja
Jordbruk Maskin & teknik Tema

Agritechnica allt viktigare
för de finländska företagen

Att Agritechnica i Hannover i Tyskland är en viktig mässa och utkiksplats för finländska företag som siktar på exportmarknaderna är knappast någon överraskning. Men Agritechnica har också ökande betydelse för de finländska företagens framgång på hemmamarknaden.

Jens Mattbäck ansvarar för exportmarknaden i de nordiska länderna vid Elho i Nykarleby. Han säger att Agritechnica är en viktig utställning för det expanderande metallföretaget.

– Det är den enda mässan som vi själva medverkar i. I övriga deltar vi genom våra återförsäljare. Den allmänna synen, också bland Elhos ägare, är att vi inte har råd att vara borta från Agritechnica, säger han.

Exportmarknaden är central för Elho, men mässan har betydelse också för hemmamarknaden.

– Allt flera finländska jordbrukare besöker Hannover. Alla som har någonting att göra med lantbruksmaskiner är helt enkelt där. Vi skapar många kontakter under mässan. Att delta i en mässa som Agritechnica är ändå dyrt och en väl avvägd satsning för ett förhållandevis litet företag som Elho, säger Mattbäck.

Agritech 3
Agritechnica är en viktig utställning för Elho i Nykarleby. Exportmarknaden är central för Elho, men mässan har betydelse också för hemmamarknaden. FOTO: Elho

3.000-5.000 finländare på plats årligen

Jukka-Pekka Hoffrén är produktchef vid PEL-Tuote i Rantasalmi. PEL-Tuote säljer bland annat Kivipekka stenplockare och jordbearbetningsredskap, Livakka flytgödselvagnar och Tume såmaskiner.

– För oss är exportmarknaden definitivt i sikte när vi far till Agritechnica, men också hemmamarknaden. Det är trots allt 3.000-5.000 finländare som besöker mässan årligen och vi utgår från att samtliga är potentiella kunder.

Teemu Aho, marknadsföringschef vid Aimo Kortteen Konepaja i Ylivieska, säger igen att man i anknytning till Agritechnica främst har exportmarknaden i sikte för sina kvarnar. De traditionella Murska-kvarnarna och en så kallad förkvarn kommer att finnas på avdelningen.

– Det är uttryckligen exportmarknaden vi vill förstärka. Vi vill skapa nya kundkontakter som kan generera försäljning. Men Agritechnica är också viktig för de samarbeten vi har med återförsäljare och övriga kompanjoner, säger han.

Aho har noterat att antalet besökande finländska jordbrukare ökar för varje år vid mässan i Hannover.

Agritech 2
PEL-Tuote i Rantasalmi säljer bland annat Kivipekka stenplockare och jordbearbetningsredskap, Livakka flytgödselvagnar och Tume såmaskiner. FOTO: PEL-Tuote

För fjärde gången

Vid Dometal i Loimaa svarar försäljningschef Juha Erkkilä i telefon. Dometal marknadsför Multiva vagnar, harvar och direktsåmaskiner samt Potila harvar.

– Vi är på väg till Agritechnica och det är fjärde gången för oss. Vår monter finns i hall 12, avdelningen är B 56.

Metallföretaget från Egentliga Finlands slättbygder har flera olika produkter utställda i sin monter.

– Direktsåmaskinen Forte FX 300 (mekanisk) är en nyhet som vi lanserar nu. Dessutom ställer vi ut bland annat den pneumatiska såmaskinen Forte FX 6000 och harven Topline Super 600 XL. Multiva såmaskinernas styrenheter har där till moderniserats och finns också med på mässan, säger han.

Dometals maskiner har under sommaren fått en ny design och till Hannover reser man uttryckligen för att skapa nya kundkontakter.

– Exporten står för över femtio procent av vår försäljning, avslutar Erkkilä.

Agritechnica 2019 går av stapeln 10-16.11 vid mässcentret i Hannover. Mässan är öppen dagligen från klockan 9 till 18. Mässan inleds med två så kallade förhandsvisningsdagar 10–11.11 för medier och storinvesterare.

Agritech 4
Dometal i Loimaa marknadsför Multiva vagnar, harvar och direktsåmaskiner samt Potila harvar. FOTO: Dometal