Pihtojen Korotauti Sivulle
Ädelgranskräftan orsakas av Neonectria neomacrospora, en för barrträd skadlig svampart, som smittar speciellt ädelgranar (Abies-släktet).
Skogsbruk

Ädelgranskräfta har nu hittats i Finland

På sommaren 2018 bekräftade Naturresurscentralen (Luke) den första upptäckten av ädelgranskräfta i Mustila arboretum på ädelgranar, som hade haft symtom sedan 1980-talet. På sensommaren 2018 hittade Livsmedelssäkerhetsverket Evira sjukdomen även i Helsingfors. Sjukdomen kunde, ifall den sprids, hota odling av julgranar i Finland.

Ädelgranskräftan orsakas av Neonectria neomacrospora, en för barrträd skadlig svampart, som smittar speciellt ädelgranar (Abies-släktet). Sjukdomen hittades i både Mustila och Helsingfors på coloradogran (Abies concolor).

Även andra barrträd, så som gran, douglasgran och västamerikansk hemlock kan fungera som värdväxter och visa symtom. Det finns inga effektiva sätt att bekämpa svampen.

Ädelgranskräfta förekommer i Europa, Nordamerika och Asien, men det ursprungliga förekomstområdet är inte känt. Det är inte heller känt varifrån sjukdomen har kommit till Finland.

Hotar norsk och dansk julgransproduktion

Ädelgranskräfta orsakar sprickor med kådflöde och onormal tillväxt, vilket resulterar i mörka stamsår på stammen och grenarna. Sjukdomsförloppet leder till uttorkning och död av grenar, stammen och ofta hela trädet.

På den döda stammen kan man urskilja de röda fruktkropparna som förekommer i svampens könliga stadium.

Betydande skador har uppstått i Norge och Danmark i ädelgransdungar, proveniensförsök, fröodlingar, julgransodlingar och grönområden. Arten är i dessa länder ett stort hot mot julgransproduktionen.

I Finland odlas en del ädelgranar till julgranar och används som park- och prydnadsträd.

Kontrollera ädelgranarna!

Arten sprids med frö och plantor av ädelgran. Svampen kan också spridas via julgranar, prydnadskvistar och trävaror, eventuellt också naturliga vägar.

Könliga sporer kan spridas långväga i luften. I Finland torde artens naturliga spridning ske långsamt, eftersom ädelgranar växer så glest i vårt land. Ett varmt och fuktigt klimat verkar gynna epidemier.

Det finns inga effektiva bekämpningssätt, men borttagning och förstörande av skadade och döda växtdelar kan förhindra att skadegöraren sprids.

Observationer kan rapporteras till Eviras enhet för växthälsa: kasvinterveys@evira.fi.