Jordbruk Skogsbruk

9 miljoner till klimatsäkert
jord- och skogsbruk genom
programmet Fånga kolet

Jord- och skogsbruksministeriet har utlyst en omfattande forsknings- och innovationsfinansiering på ca 9 miljoner euro för projekt som ska producera information om sätten att stärka klimatsäkerheten inom jord- och skogsbruket. Det treåriga forsknings- och innovationsprogrammet Hiilestä kiinni (Fånga kolet) är en central del av markanvändningssektorns klimatåtgärder i enlighet med regeringsprogrammet.

För att nå klimatmålen inom markanvändningssektorn krävs att forskare, verksamhetsövare och andra aktörer i samhället samarbetar brett. Fler än 200 forskare och företrädare för andra grupper deltog i programmets webbinarium och nätverksevenemang som hölls i måndags.

Ansökningstiden för programfinansieringen pågår fram till den 21 december 2020 och enligt planerna ska det inledas flera forskningsprojekt nästa vår. Avsikten är också att redan 2021 öppna en kompletterande ansökan om medel via programmet.

Ansökningarna behandlas i januari 2021 av en panel som hopkallats för detta ändamål. Forsknings- och innovationsprojekten kan inledas tidigast den 1 mars 2021. Ministeriets finansiering för de projekt som finansieras genom denna ansökan löper ut senast den 31 december 2023.

Brett samarbete behövs

För att målet om ett klimatneutralt Finland 2035 ska nås krävs det förutom att de fossila utsläppen minskas också att utsläppen från jord- och skogsbruket och annan markanvändning minskas samt att kolsänkorna och kollagren bevaras och stärks. Den eftersträvade nettoeffekten av markanvändningssektorns ytterligare klimatåtgärder är minst 3 miljoner ton CO2-ekvivalenter per år fram till 2035.

– Markanvändningssektorn spelar en viktig roll när det gäller lösningar för att bekämpa och motarbeta klimatförändringen. För att vi ska nå målet kräver det brett samarbete mellan forskarna och de övriga aktörerna. Utifrån forskningsinformationen kan vi genomföra fungerande och resultatgivande åtgärder för att stärka kolupptaget, minska utsläppen och ersätta fossila råvaror, säger jord- och skogsbruksminister Jari Leppä.

För att målen för programmet Fånga kolet ska kunna nås förutsätts samarbete mellan olika aktörer. Därför önskas det ansökningar särskilt av konsortier som består av två eller flera organisationer. I konsortierna kan också ingå företag.

– Utöver naturvetenskaplig forskning behöver vi till exempel forskning om attityder och beteende för att vi verkligen ska få till stånd en förändring i handlingssätten. Jord- och skogsbruket blir inte klimatsmart utan klimatsmarta jordbrukare och skogsägare, säger Johanna Kohl, forskningsprogramchef som svarat för beredningen av programmet vid jord- och skogsbruksministeriet.