Arkiv

Ledarsticket: Bönderna investerar i energi – men hur upprätthålla produktionsförmågan?

Det är bra att gårdarna satsar på sin egen energiproduktion. Samtidigt har investeringarna inom mjölk- och köttproduktionen sjunkit rejält, konstaterar Mikael Jern.

SLC - Batmassa
Båtmässa

Franskt sockerbolag ska böta för fiskdöd

Det franska socker- och etanolbolaget Tereos har dömts att betala mer än 9,5 miljoner euro, efter att företaget år 2020 hade förorenat en flod som rinner från Frankrike till Belgien. Tusentals fiskar dog.

SLC - Acheta Domesticus Adultes Weibchen
EU godkänner insekter som mat

Insekter räknas som nya livsmedel som måste godkännas innan de släpps ut på marknaden. EU-kommissionen har redan hunnit godkänna fyra insektarter. De är mjölmask, europeisk vandringsgräshoppa, hussyrsa och buffalolarv.

EU:s totalförbud av neonikotinoider ”en stor överraskning för alla”

Ett domslut i EU-domstolen har lett till ett totalförbud mot användning av neonikotinoider som betningsmedel, och gjort dispenser lagstridiga. Beslutet har i ett slag förändrat situationen i Finland, och nu utreds konsekvenserna för det finländska jordbruket.

SLC - Diko3 Jan23 Ct
Jobbar hårt – men de har inte rätt till full semester

Bröderna Ingves uppfyller kraven för djurtätheten. Men eftersom de har dikogården gemensamt kommer de inte upp i nio timmars arbetsdag. Det gör att de inte har rätt till full semester. Vi faller mellan stolarna i avbytarlagen, säger de.

Är du nöjd med avbytarservicen?

Vilken är din erfarenhet av lantbrukets avbytarservice? Är avbytarna kunniga, betjänar förvaltningen? Det frågar MTK och SLC av medlemmar i en enkät om avbytarservicens situation.

Utredning: Etiska aspekter och tillgång till tjänster viktiga vid arbetskraftsinvandring

När arbetskraftsinvandringen ökar är det viktigt att säkerställa att rekryteringspraxisen är etisk och att det regionala servicesystemet kan svara mot invandrarnas behov, påminner Migrationsinstitutet i en utredning om utländsk arbetskraft inom Närpesregionens växthusnäring.

SLC - Tiertransporter E1595657547957
Åtta EU-länder går emot reform av djurtransporter

Åtta EU-länder protesterar mot ett förslag som syftar till ett totalförbud mot långa djurtransporter till länder utanför EU. Ifrågavarande länder betraktar begränsningarna som handelshinder.

SLC - 14Fad9Ea 53F2 43B1 8924 Bd2420F36D6A
Närpes Grönsaker får ny VD

Andelslaget Närpes Grönsakers styrelse har utsett 52-åriga Tomas Lindfors från Kristinestad till ny verkställande direktör. Nuvarande vd:n Stefan Skullbacka fortsätter i sin tjänst till slutet av april, då han går i pension.

SLC - Wasstrom V4 23 Mj
Alexandra Wasström nytt ungdomsombud i Nyland

Alexandra Wasström har börjat arbeta som nytt ungdomsombud för SLC Nyland. Högst upp på arbetslistan är att få ungdomarna i organisationen att komma ut och träffa människor igen.

Finländska grisköttsprodukter får exporteras till Sydafrika

Sydafrika har godkänt att finländska upphettade produkter av griskött förs in på den sydafrikanska marknaden. Exporten till Sydafrika kan inledas omedelbart, meddelar Jord- och skogsbruksministeriet.