Arkiv

Ansökan om djurbidrag försenas i starten

Ansökan om EU:s djurbidrag inleds i e-tjänsten Vipu tidigast torsdag 20.1, meddelar Livsmedelsverket.

SLC - Hostvete
Den här hösten såddes mer höstvete än någonsin i Finland

På mer än 100.000 hektar snötäckta åkrar väntar höstsått vete på sommaren. Det är den största arealen för höstvete någonsin i Finland, uppger Naturresursinstitutet.

Nio medlemsländer missade CAP-fristen

Fristen för medlemsländernas CAP-planer gick ut vid årsskiftet men det var si och så med punktligheten. En tredjedel av EU:s medlemsländer missade fristen, bland dem också tunga länder som Tyskland och Belgien.

SLC - App
Ett nytt år är här – liksom LF-appen!

Från och med denna vecka tar vi i bruk ett nytt system för att läsa vår e-tidning. LF:s e-tidning fortsätter som en så kallad bläddertidning, men nu kan den lättare läsas digitalt, till exempel på en pekplatta eller i mobilen, via vår egen nya app. I lösningen med den nya e-tidningen ingår alltså en LF-app som du hittar i appbutikerna, både för Android och iPhone (sök på ”Landsbygdens Folk”).

Start för de nya lokala enheterna för avbytarservice

I början av året inleder fyra nya lokala enheter för avbytarservice sin verksamhet. De har bildats genom sammanslagning av nuvarande lokala enheter till större regionala helheter. I början av 2023 fortsätter sammanslagningen av lokala enheter i nya områden, uppger LPA.

SLC - Dsc 1632
De höga kostnaderna tvingar jordbrukarna att tänka om

Den ekonomiska krisen inom lantbruket gör årets vårsådd extra utmanande för jordbrukarna. Med minskade inkomster från fjolårets dåliga skördar och dagens dyra priser på gödsel och bränsle är förutsättningarna minst sagt krävande. – Nu gäller det att tänka i nya banor och att inte odla som man alltid brukar, säger jordbrukare Nina Lundström i Pargas.

SLC - Utslapp1
Stigande halter av metan och koldioxid beror inte på vårt nötkött

Nötköttet och rött kött i allmänhet har under senare år fått mycket negativ publicitet på grund av dess inverkan på klimatförändringen. Trots att utsläppen från nötköttsproduktionen har minskat i vårt land i takt med att antalet nötkreatur stadigt gått ner sedan 1950-talet, anser ännu många ”klimatexperter” att det första vi skall göra för att minska vårt klimatavtryck är att äta mindre s.k. rött kött. Den här rekommendationen har fått många nötköttsproducenter att känna sig som miljöbovar och jag måste erkänna att som före detta rådgivare för producenter av nötkött har jag personligen upplevt det som synnerligen olustigt och mycket orättvist, påpekar Jan-Olof Johnsson, pensionerad husdjurs- och vallrådgivare.

EU-matkedjor nobbar nötkött från Brasilien

Flera stora europeiska livsmedelskedjor har nyligen stoppat sina inköp av nötkött från Brasilien. Bojkotten motiveras med att boskapen har visat sig härstamma från farmer som olagligen befinner sig i röjda regnskogar.

Ledaren: Borgmästare Vartiainens svartvita resonemang

Inom Finlands gränser har vi möjlighet att spåra ursprunget på det vi producerar och att hålla koll på hur det påverkar miljö och klimat, på djurvälfärd och inte minst på att den anställda personalen inom vår livsmedelskedja behandlas som folk. Det sistnämnda är allt annat än självklart i många exportstarka länder. Inte sällan är en väsentlig orsak till lägre produktionskostnader att människorna jobbar under riktigt dåliga förhållanden, påpekar Staffan Pehrman.

SLC - Vit Januari
Januari

SLC - Nexat Soja Dreschen 1
Automatiserad redskapsbärare utvecklas för framtidens åkrar

Den tyska jordbruksmaskinen Nexat skiljer sig från det mesta man är van vid inom dagens växtodling. Maskinen med en arbetsbredd av mellan 6 och 24 meter bär alla nödvändiga redskap för samtliga skeden inom växtodlingen från sådd till skörd.

Avenas spannmålshandel i Baltikum säljs till Scandagra

Apetit Abp har kommit överens om att sälja den spannmålshandel som dess dotterbolag Avena Nordic Grain har i Balitkum till den baltiska Scandagra-koncernen.