Med tanke på den omställning som behövs inom skogsindustrin är det förvånande att skogsbolagen inte satsar mera på innovation, forskning och utveckling, konstaterar Staffan Pehrman.Hur skulle vi klara oss utan vår skog?
Arkiv
Trafikledsverket funderar nu mest på de vägavsnitt där begränsningen är 100 kilometer i timmen, eftersom den hastigheten har de största konsekvenserna för både trafiksäkerheten och tillgängligheten i hela landet, noterar Staffan Pehrman.


Våren och försommaren är högtid för röjningar. Röjning är en åtgärd som skogsägaren fortsättningsvis får stöd för efter att Metka trädde i kraft. Byråkratin har underlättat och vissa begränsningar är borta – men stöden har minskat. Läs mer i fredagens skogstema!
Regeringen beslutade den 30 maj om ändring av statsrådets förordning om fördelningsgrunderna och stödnivåerna för transportstödet för sockerbetor 2023. Genom ändringen av förordningen korrigeras de tidigare stödnivåer för transportstöd som baserat sig på bristfälliga uppgifter.

Det har varit bråda tider för ProAgrias anställda som utför tester av jordbrukssprutor. Nu testas de som omfattas av intervallet på tre år och de som gick enligt det gamla systemet och blev testade 2019. Skicket på sprutorna beskrivs som mycket bra.
Under januari-februari var exporten av fågelkött 16 procent högre i vikt och 6 procent högre i värde än under januari-februari 2023, enligt information från EU:s kommittémöte för animalieprodukter.
Jordbruks- och livsmedelsmarknaden håller på att stabilisera sig. Spannmåls- och livsmedelspriserna sjunker och lönsamheten hålls dräglig. Det visar Naturresursinstitutet Lukes nya konjunkturrapport.
Sedan i fjol för SLC diskussioner med Jord- och skogsbruksministeriet och Miljöministeriet om att hitta en lösning på problemen med miljöavtalen.

Esko Tainio, naturskyddsexpert på Forststyrelsen, är kritisk till Livsmedelsverkets tolkningar av anvisningarna för miljöavtalen och de konsekvenser som de skärpta kraven medför.
Vid NTM-centralen i Egentliga Finland har man fullt upp med granskningen av miljöavtalen och de betesområden som avtalen omfattar.

Den ökande byråkratin och de skärpta kraven för gårdar som ingått miljöavtal för betesområden gör djurbönderna frustrerade och stressade. Betesarealer som tidigare varit godkända uppfyller inte längre Livsmedelsverkets nya tolkningar och anvisningar för miljöavtal. Många gårdar förlorar nu inkomster från avtalen.