Efterfrågan på skogsflis och andra trädbränslen ser bra ut trots användningen av konkurrerande energiformer. Stämplingar med stor andel klenvirke är efterfrågade.
Arkiv
Sedan flera år tillbaka har skogsindustrin allokerat allt mera resurser för att utveckla nya träbaserade produkter. Ett av ändamålen är att öka på det förädlingsvärde som uppstår i Finland. Det här är också huvudtanken i Finlands bioekonomistrategi från 2021.
I Tammela i Tavastland hittas en av Naturresursinstitutet Lukes försöksplantskogar. Den ingår i ett projekt vars syfte är att utreda inverkan av plantskogsröjning på granplantskogars kolbalans samt när plantskogen efter slutavverkning åter blir en kolsänka. Liknande försök görs även i Nastola och Högfors.
De senaste åren har varit utmanande för maskintillverkare inom skogsbranschen. Men Alucar och Logset har ändå klarat sig genom kriserna. De österbottniska medelstora företagen har en stark framtidstro på grund av att intresset för träbaserade produkter ökar.
Vad debatten avslöjar är inte en allsmäktig skogssektor, utan krafter som ständigt är beredda att kringskära skogsägarens rättigheter. Var skogsägaren står i rangordningen blev klart senast då miljöminister Kai Mykkänen efter det skedda samlade skogsbolagen till möte och lämnade skogsägarna utanför, påpekar Nicolas von Kraemer.
Köttproduktionen är en viktig näring i USA-delstaten Nebraska. Efter Texas producerar Nebraska de flesta och saftigaste biffarna i USA. Delstatens guvernör Jim Pillen vill därför förbjuda försäljningen av konstgjort laboratoriekött i Nebraska.
Ny forskning belyser den viktiga roll som sura sulfatjordar spelar för att fånga och lagra kol och andra näringsämnen. Resultaten är ännu en pusselbit för att förstå vårt globala kol- och näringskretslopp.
Vargangrepp har blivit en plåga på landsbygden i stora delar av Europa. Ett schweiziskt företag utvecklar ett dofthalsband som kan skydda boskap mot vargar. Metoden uppges simulera doften av ett vargrevir. Doften ska hålla efterhängsna vargar på avstånd.
Skördandet på de österbottniska kålfälten har tagit fart. Vitkålsproducenten Jens Wik i Södra Vassor är överlag nöjd med odlingssäsongens utfall. Men kålmalen har varit ett tydligare problem i år, framhåller han.
Det händer att skogsmaskinförare stöter på naturvärden eller fornlämningar som är okända. Vid sådan misstanke ska arbetet avbrytas direkt. Det är en självklarhet för Peter Bergfors och alla seriösa skogsmaskinförare i Finland. Läs mer om skogsbruket i fredagens skogstema!
Virussjukdomen blåtunga har påvisats i Sverige och risken bedöms som stor att smittan kan sprida sig till Åland. Sjukdomen sprids via svidknott och drabbar idisslare som nötkreatur, får och getter.