Arkiv

Ledaren: Anna-Maja Henriksson blev ett offer för sina egna goda avsikter men också annat

Inom Sfp-kretsarna är det nu många som hoppas på att en ordförandekamp, en EU-valskampanj samt sedan att ett nytt partiordförandeskap ska ge partiet den vitalisering som onekligen behövs, konstaterar Staffan Pehrman.

Ledarsticket: Tummen upp för inhemskt ärtprotein!

Behovet av inhemskt ärtprotein har varit stort redan länge och det skulle också vara oerhört positivt att få en mera omfattande och ändamålsenlig ärtodling i Finland, påpekar Staffan Pehrman.

SLC - Henriksson 2024
Anna-Maja Henriksson

Det aktuella Karavanen-projektet samlade in 25.000 euro

Den aktuella Karavanen-insamlingen till Ukraina, där från SLC-sammanhang bekanta Rikard Korkman engagerat sig, uppnådde sin målsättning på 25.000 euro på onsdag kväll.

Vargseminarium i Vörå 4.3 direktsänds på nätet via Wör-TV

Ett vargseminarium ordnas vid Norrvalla i Vörå måndagen den 4 mars kl.15.00. Det är ett forum för att diskutera vargstammens storlek och stamvårdande jakt tillsammans med jägare, markägare och pälsfarmare. Jord- och skogsbruksminister Sari Essayah deltar i seminariet.

Det nordliga stödet för mjölkproduktion och stärkelsepotatis har fastställts för 2023

Statsrådet har fastställt det slutliga beloppet av nordligt stöd som betalas för 2023 för mjölkproduktionen och stödbeloppet per hektar för stärkelsepotatis.

SLC - Driv4 Feb24 Ct
Ingen djup tjäle i skogen trots kall och lång vinter

Det har varit en lång och periodvis mycket kall vinter. Men de stora mängderna snö har också isolerat marken som inte frusit. Därmed har avverkningsarbetet haft en del utmaningar, men skogsmaskinentreprenör Kennet Storsjö klagar inte. Läs mer om skogsbruket i fredagens Skogstema!

Åländska äppelmuster gav guldkant åt finskt OS-guld

Åländska äppelodlarna Anna och Jan Alm från Öfvergårds i Finström Tjudö fanns med på ett litet hörn när det finländska kocklandslaget vann guld i IKA/Culinary Olympics i tyska Stuttgart.

Åtalseftergift för digitalt stängslingsprojekt

Landskapsåklagaren Lars-Erik Styrström har beslutat om åtalseftergift för de två tidigare anställda vid Ålands Hushållningssällskap som polisanmäldes av landskapets miljöbyrå i samband med att hushållningssällskapet ville få tillstånd att demonstrera digitala halsband på åländska betesdjur.

Studiestipendier kan sökas från ÖSP:s fonder

Studerar du till agrolog? Skogliga heltidsstudier? Eller är du aktiv eller framtida förtroendevald inom ÖSP?

SLC - Soeren Soendergaard 2021 Foto Niels Hougaard 4
Danska experter föreslår CO2-skatt för jordbruket

Danmark ska strypa jordbrukets CO2-avtryck med en CO2-skatt. Det föreslår en expertgrupp som nyligen presenterade sin rapport för offentligheten. Beroende på modell, skulle skatten motsvara mellan 17 och 100 euro per ton.

L&F tror på en grön omställning

Efter långa förseningar har expertkommitté, med Michael Svarer i spetsen, presenterat sin rapport. Rapporten ger professionella svar på hur en CO2-skatt på biologiska processer i jordbruket kan se ut.