Arkiv

Maffian lurar EU på bidragspengar

10 miljoner euro. Så mycket har två maffiafamiljer i närheten av Messina på Sicilien lurat EU på i lantbruksbidrag.

Ändringar i bestämmelserna om Lantmäteriverkets avgifter

Lantmäteriverkets nya avgiftsförordningar trädde i kraft vid årsskiftet och höjer i genomsnitt priserna med 6,2 procent, berättar regeringssekreterare Timo-Ville Nieminen vid jord- och skogsbruksministeriet.

Ledaren: Skärgården behöver statsandelar

Skärgårdsdelegationen med SLC-medlemmen och riksdagsledamoten Sandra Bergqvist (sfp) som ordförande har nu tillsatt en arbetsgrupp som ska komma med förslag till nya kriterier för skärgårdskommuner. På ett tydligt sätt ska de nya kriterierna beskriva skärgården och dess kommuner. Delegationen lovar att utredningsarbetet ska göras i ”tätt samarbete” med de berörda kommunerna, vilket är jätteviktigt. Skärgården ska vara en integrerad del av vårt samhälle med så jämlika villkor som möjligt också i fortsättningen.

SLC - Raisiohavre
Raisio avslutar kontraktsodling av ren havre

Kontraktsodling av ren havre avslutas, skriver Raisiokoncernen i ett färskt odlarbrev. Orsaken är att koncernen i fortsättningen kan tillverka glutenfri havre i sin anläggning i Nokia.

Ledarsticket: Östersundom utvecklas inte utan avvecklas

Helsingfors brukar få statsmaktens välsignelse när staden vill ha mer mark. Så var det senast med tvångsannekteringen av Östersundom, som tidigare var en del av Sibbo kommun. 2008 tog Helsingfors över Östersundom mot Sibbos vilja. Också de flesta invånarna i området var emot annekteringen. Och varför, frågar man sig nu efteråt.

Problem med LF:s Ålandsutdelning

Orsaken är att Finnairs plan till Mariehamn inte längre avgår så att tidningen hinner fram i tid.

SLC - Strandberg3
En doldis bland stiftelserna träder fram

Svenska småbruk och egna hems kontor finns i bankhuset i centrum av Ingå. Ingången är från gårdssidan, skylten är oansenlig och ingenstans framgår att här faktiskt döljer sig en av de mäktigaste aktörerna inom finlandssvenskt lantbruk. I höstas tog Kimitobon Anders Strandberg över posten som verkställande direktör efter Ingåbon Håkan Fagerström som suttit vid rodret de senaste trettio åren.

SLC - Lpx 108488
FAO:s matprisindex steg till femårsrekord

De globala priserna på livsmedel fortsatte att stiga i december månad. Högre priser på växtoljor, socker och mjölk pressade upp FAO:s matprisindex till den högsta nivån sedan december 2014.

Nyaste medlemslandet tog över EU-värdskapet

Kroatien är EU-medlem sedan 2013 och därmed det yngsta landet i unionen. Landet med drygt fyra miljoner invånare tog vid årsskiftet över ordförandeskapet efter Finland. Kroatien försöker framför allt främja en utvidgning av EU mot sydväst.

SLC - Dsc00417
Ny ledarduo för åländska Skördefesten

Föreningen Skördefestens Vänner har utsett Anita Lundin till ny verksamhetsledare för den åländska Skördefesten, som varje år i slutet av september lockar flera tusen inresande till Åland.

Euron från export och specialgrödor

Lönar det sig att odla bulkspannmål för 2 euros timlön eller borde man satsa på att få bättre lönsamhet med export och specialgrödor?

SLC - P041969 112542
EU startar kolfritt initiativ men finansieringen är öppen

EU-kommissionen presenterade på tisdagen sin investeringsplan för en hållbar och klimatneutral ekonomi. Själva finansieringen liknar närmast en trollformel som bollar med siffror utan gediget motvärde.