(Utskrivet den 15.10.2018 från www.landsbygdensfolk.fi / Tidningen Landsbygdens Folk)

2.2.2018, Landsbygdens Folk:

Cannabis ska rädda Greklands ekonomi

Den grekiska regeringen hoppas på miljardinvesteringar i den internationella cannabisboomens spår. Cannabisodling ska dra Grekland ur den ekonomiska krisen och skapa nya jobb, säger den grekiska jordbruksministern Evangelos Apostolou.Regeringen avlät redan under fjolåret ett lagförslag som ska legalisera odling av medicinsk cannabis. Parlamentet ska godkänna lagen i februari. Utländskt kapital står redan i kö för etableringar, om man får tro grekerna.
Cannabisindustrin står i startgroparna med saftiga investeringar, uppger Apostolou enligt nyhetsbyrån Bloomberg. Ett första projekt i Veroia i norra Grekland uppges locka intressenter från tio länder, bland dem Kanada, Kasakstan, Polen och Israel.
I den första etappen ska projektgruppen Golden Greece investera 400 miljoner euro i en växthuspark. Mer än 2.000 arbetsplatser ska uppstå i området de närmaste två till tre åren och det är bara början.
Jordbruksminister Apostolou tror att den nya näringen kan bli den länge efterlängtade stimulansen för Greklands ekonomi. Grekland ska bli en del av det växande globala nätverket för medicinsk cannabis som väntas omsätta 200 miljarder euro inom tio år.
Satsningarna på cannabis ska resultera i nya jobb. Det är av nöden för den grekiska ekonomin har inte utvecklats såsom man hade hoppats. Det sista bidragspaketet från EU löper ut i år. Arbetslösheten är fortfarande omkring 20 procent.
Nya förtjänstmöjligheter är mer än välkomna. En enda cannabisodling med mellan tolv och femton växthus kan skapa upp till 400 jobb. Enligt Apostolou är Grekland en idealisk plats för cannabis, med ett klimat som är jämförbart med Kalifornien.
En idé är kombinera medicinsk cannabis med den grekiska turism- och hotellnäringen. En medicinsk turismindustri med vårdprogram för kroniska smärtpatienter kunde bli en lukrativ näring vid medelhavets stränder.

Peter Karlberg
news@peter-karlberg.com