Landsbygdens Folk

Bläddra online

- Matsvinnet skulle minska om vårt arbete och rena råvaror skulle värderas mera!<br />
- Du menar att vi borde ta ett högre pris för maten?<br />
- Vi kunde ha en gemensam kampanj; du skulle representera den strävsamma producenten och vi skulle höja på marginalerna!

Hitta rätt i märkesdjungeln!

Ursprungsmärkning används för att understryka var eller hur en produkt eller tjänst är producerad.
Gott från Finland-märket och Hjärtbladsflaggan känns igen av de flesta konsumenter, men vad säger märkena egentligen om graden av inhemska råvaror eller inhemskt arbete?
Här är reglerna för de vanligaste märkena i korthet.

Läs mera

24.8.2018, Landsbygdens Folk:

Norge importerar 30.000 rundbalar från Island

Norska Felleskjøpet samt mejerikoncernen Tine och den bondeägda slakterikoncernen Nortura har gemensamt gått in för att importera 30.000 rundbalar med grovfoder från Island till de norska bönderna.Hur transporten ska gå till i praktiken samt priser, beställnings- och leveransvillkor lär ännu vara under beredning. Enligt uppgifter som kommit till LF:s kännedom torde gårdspriset på Island röra sig mellan 50 och 80 euro per bal beroende på vikt, kvalitet och torrsubstans samt avstånd till exporthamn.
Importen till Norge från Island väckte positiv uppmärksamhet på de nordiska bondeorganisationernas centralråds presidiemöte i Århus, Danmark förra veckan. Island har haft tre goda odlingsår efter varandra, så det torde finnas ett utbud.
Bland orsakerna till att norrmännen har stannat för Island är även landets goda status, vad gäller hälsa och hygien. Risken för att smitta skulle sprida sig med importen är minimal. Den norska livsmedelssäkerhetsmyndigheten Mattilsynet har uppskattat risken med importen som mycket låg, det vill säga på samma nivå som import från Sverige eller Finland.
Balarna skeppas till vissa utvalda hamnar enligt Mattilsynets regler. Det är även möjligt att det blir nödvändigt att packa om några av balarna.
De 30.000 rundbalarna lär dock inte tillnärmelsevis fylla behovet, det finns i dagens läge enligt uppgift ett norskt nettounderskott på betydligt mer än 100.000 balar.

Kostnadsgaranti för halm
Felleskjøpet har dessutom beslutat att införa en kostnadsgaranti för jordbrukare som bärgar halm till husdjursgårdarna.
Bland motiveringarna är att halmen som djurfoder tillsammans med ökade tillskott av kraftfoder är bland de viktigaste lösningarna på utfodring i den situation där djurbesättningarna nu befinner sig.
Kostnadsgarantin baserar sig på kostnaderna för balning och förpackning av halmen och beräknas till 50 norska øre per kilo, cirka 5 cent.

Micke Godtfredsen
micke.godtfredsen@slc.fi

« Tillbaka | Utskriftsvänlig version »»