Landsbygdens Folk

Bläddra online

- Jag ser inga fördelar med klimatuppvärmningen!<br />
- Ett varmare klimat betyder mera sol som mina solpaneler kan ta tillvara och driva mitt kylaggregat!

Hitta rätt i märkesdjungeln!

Ursprungsmärkning används för att understryka var eller hur en produkt eller tjänst är producerad.
Gott från Finland-märket och Hjärtbladsflaggan känns igen av de flesta konsumenter, men vad säger märkena egentligen om graden av inhemska råvaror eller inhemskt arbete?
Här är reglerna för de vanligaste märkena i korthet.

Läs mera

11.5.2018, Landsbygdens Folk:

Vårbruket drog i gång i Nyland

På tisdagen var jordbrukaren Staffan Åberg från Järsö gård i Porkala i Kyrkslätt i full fart med att så bondböna invid Estbyvägen. Åberg hade inlett sådden på måndagen och var hoppfull.
Vårbruk
I början av den här veckan drog vårbruket i gång på allvar i Nyland. I Kyrkslätt började en del jordbrukare harva redan senaste söndag för att sedan inleda sådden på måndagen.

- Jorden reder sig hyggligt bra. Man märker att det varit tjäle i vintras, säger han.
Jordarten på skiftet är mellanlera. Åberg tillämpar direktsådd och sår i fjolårets spannmålsstubb. Bondbönan är av sorten Sampo som är ny för honom.
- Jag har odlat Kontu någon gång tidigare, men gick nu in för den här sorten. Den ska ha aningen kortare växttid, men som allt som har kortare växttid så antar jag att också avkastningen är aningen mindre än hos Kontu.
Orosmomentet med Kontu har varit att den inte mognar tillräckligt fort och kräver en tämligen hög värmesumma. Åberg berättar att han tillsammans med lokala lantmannagillet besökte Danmark och att en odlare där påtalade användningen av så kallat "pre-harvest" glyfosat.
- Där är användningen av det rätt så utbredd, för att få grödorna att mogna till skörd. Den danska odlaren antog att vi här använder det stup i kvarten på grund av vårt nordliga och kyliga klimat, men vi fick upplysa honom om det förbud som råder.

Marknadsanpassning i växtföljden
Järsö gård, som Staffan Åberg driver, är en utpräglad växtodlingsgård. Utöver bondböna odlar han korn, havre och kummin.
- Jag har försökt göra en viss marknadsanpassning i valet av odlingsgrödor. Det är inte motiverande att odla sådant som man sedan är tvungen att sälja halvgratis och överproduktion är inte bra oss jordbrukare.
I fjol odlade Åberg havre för första gången på länge.
- Det verkar finns en efterfrågan på havre, både här hemma och i Europa. Den har fått en tilltagande positiv och hälsosam image.
Vädret ser ut att gynna vårbrukarna i Nyland just nu och många jordbrukare tar vara på chansen. I Kyrkslätt, Sjundeå och Ingå var det traktorer i gång på många skiften under veckan.
Sockerbeta och bondböna såddes först och sedan gick man över till spannmål. Staffan Åberg ser fram emot ett fint vårbruk.
- Väderprognoserna lovar värme och uppehåll åtminstone den här veckan. Visst är det roligt om man får köra på och klara av allt på en gång, säger han.

TEXT & FOTO
Staffan Björkell
staffan.bjorkell@gmail.com

« Tillbaka | Utskriftsvänlig version »»