Landsbygdens Folk

Bläddra online

- Jag ser inga fördelar med klimatuppvärmningen!<br />
- Ett varmare klimat betyder mera sol som mina solpaneler kan ta tillvara och driva mitt kylaggregat!

Hitta rätt i märkesdjungeln!

Ursprungsmärkning används för att understryka var eller hur en produkt eller tjänst är producerad.
Gott från Finland-märket och Hjärtbladsflaggan känns igen av de flesta konsumenter, men vad säger märkena egentligen om graden av inhemska råvaror eller inhemskt arbete?
Här är reglerna för de vanligaste märkena i korthet.

Läs mera

4.5.2018, Landsbygdens Folk:

Lantmännen köper Raisios
enheter för nötfoder


Uppdaterad 4.5.2018 klockan 12.35
Svenska Lantmännen förvärvar Raisios nötfoderenheter.
Förvärvet är ett led i Lantmännens tillväxtstrategi i Östersjöområdet och stärker Lantmännen som aktör på den finska marknaden, skriver Lantmännen i ett pressmeddelande.
Köpet omfattar Raisios foderfabriker i Ylivieska och i Kouvola samt varumärken, varav de mest kända är Maituri och Melli. Lantmännen tar även över licensen på Benemilk av Raisioagro och försäljningen av insatsvaror för växtodling. Däremot stannar fiskfoderverksamheten hos Raisio.
Raisios nötfoderverksamhet har en marknadsandel på cirka 35 procent. Omsättningen var i fjol närmare 74 miljoner euro. Rörelseresultatet var 1,9 miljoner och driftsbidraget 3,7 miljoner euro.
Raisio forsätter tillsvidare med att leverera foderspannmål till Lantmännen Agro.
– Förvärvet stärker Lantmännens position ytterligare inom spannmålsvärdekedjan i Östersjöområdet, säger Per Olof Nyman, verkställande direktör och koncernchef på Lantmännen. Vi har sedan tidigare innehav inom bland annat bröd- och mälteriindustrin i Finland, samt Lantmännen Agro (tidigare K-lantbruk) med fristående återförsäljare över hela landet.
Förvärvet innefattar 76 medarbetare, som övergår till Lantmännen som gamla arbetstagare. Utöver den huvudsakliga verksamheten med produktion av foder, bedriver Raisio forskning och utveckling inom djurfoder och ligger i framkant inom digitalisering av lantbrukstjänster.
– Vi är glada att den nya ägaren är ett företag som har en betydande position i Norden och med bra förutsättningar att vidareutveckla verksamheten, säger Raisios vd och koncernchef Pekka Kuusniemi.
Det skuldfria priset är 34 miljoner euro och köpet förverkligas genom en aktiehandel. Köpet förutsätter ännu godkännande av de finländska konkurrensmyndigheterna.
Transaktionen väntas vara genomförd senast under senhösten.

« Tillbaka | Utskriftsvänlig version »»