Landsbygdens Folk

Bläddra online

- Matsvinnet skulle minska om vårt arbete och rena råvaror skulle värderas mera!<br />
- Du menar att vi borde ta ett högre pris för maten?<br />
- Vi kunde ha en gemensam kampanj; du skulle representera den strävsamma producenten och vi skulle höja på marginalerna!

Hitta rätt i märkesdjungeln!

Ursprungsmärkning används för att understryka var eller hur en produkt eller tjänst är producerad.
Gott från Finland-märket och Hjärtbladsflaggan känns igen av de flesta konsumenter, men vad säger märkena egentligen om graden av inhemska råvaror eller inhemskt arbete?
Här är reglerna för de vanligaste märkena i korthet.

Läs mera

2.5.2018, Landsbygdens Folk:

Stora rovdjur är force majeure  
Chans för uppluckring av betestvånget i år 


Det ser ut att finnas goda chanser för att myndigheterna kommer till mötes, där det gäller förpliktelse att ta ut djuren nu under sommarsäsongen, om det kan dokumenteras att det finns varg  eller andra stora rovdjur i området. Bland jordbrukare talar man om betestvång.   Producentorganisationerna SLC och MTK har överlagt om frågan med jord- och skogsbruksminister Jari Leppä (cent) under mitten av den här veckan.
– Vi var överens om principen att om man har stora rovdjur i området och det kan dokumenteras, så handlar det om force majeure, säger SLC:s ordförande Mats Nylund.
Det skulle innebära att man i sådana fall inte kan tvingas att ta ut sina djur.
– Det blir dock inget allmänt undantagslov under säsongen, utan varje husdjurshållare måste agera på egen hand och meddela myndigheterna om vargförekomster. Jag vill understryka vikten av att djurägaren följer myndigheternas anvisningar för att undvika sanktioner.
Påbudet om att djur måste få komma ut gäller bland annat mjölkkor i båsladugårdar, ersättningen för djurens välmående, ekoproduktion samt avtal om exempelvis skötsel av jordbruksnaturens biologiska mångfald och landskapet.
Landsbygdsverket torde komma ut med mer information om frågan riktigt i dagarna. – MG

« Tillbaka | Utskriftsvänlig version »»