Landsbygdens Folk

Bläddra online

- Jag ser inga fördelar med klimatuppvärmningen!<br />
- Ett varmare klimat betyder mera sol som mina solpaneler kan ta tillvara och driva mitt kylaggregat!

Hitta rätt i märkesdjungeln!

Ursprungsmärkning används för att understryka var eller hur en produkt eller tjänst är producerad.
Gott från Finland-märket och Hjärtbladsflaggan känns igen av de flesta konsumenter, men vad säger märkena egentligen om graden av inhemska råvaror eller inhemskt arbete?
Här är reglerna för de vanligaste märkena i korthet.

Läs mera

27.4.2018, Landsbygdens Folk:

EU förbjuder neonikotinoider

EU förbjuder användningen av neonikotinoiderna klotianidin, imidakloprid och tiametoxam. Det beslöt en majoritet bestående av sexton länder vid expertkommitténs möte på fredagen.
För ett förbud röstade bland annat Sverige. Mot förbudet röstade Rumänien, Tjeckien, Danmark och Ungern. Finland lade ned sin röst i likhet med Belgien, Slovakien, Polen, Bulgarien, Kroatien, Lettland och Litauen.
Därmed nådde nej-lägret den nödvändiga kvalificerade majoriteten. Förbudet gäller på åkrar och frilandsodlingar. I fortsättningen tillåts neonikotinoider enbart i växthus. Matmyndigheten Efsa har nyligen skärpt riskbedömningen för neonikotinoider.
I en färsk studie klassas neonikotinoiderna som en risk för vilda bin och honungsbin på de flesta områden där de används. Det är en tydlig markering till skillnad från den tidigare bedömningen från 2013. – PK

« Tillbaka | Utskriftsvänlig version »»